Взаимоотношения

Как да направим добро първо впечатление

добро първо впечатлениеЕжедневно се сблъскваме със стотици хора. Било то в училището ни, университета, магазина отсреща, градския транспорт – навсякъде. За това и представянето ни в обществото трябва да бъде на добро ниво. Е, не всички ще седнем на кино и ще си спретнем дискусия с останалите хора в салона на тема ” За и Против Европейския съюз”.

Не би било удачно – все пак хората са си платили да гледат филм, а не някой да им бърбори небивалици в ухото. Но има ситуации, в които в крайна сметка комуникацията, облеклото ни и самият емоционален заряд трябва да си бъдат на мястото. Разберете нещо повече по въпроса:

По дрехите посрещат:

Ако отидеш до супермаркета отсреща, никой няма да се впечатли от пораздърпаната ти домашна тениска или невчесаните коси. Но представи си следната ситуация: Отиваш на ново място (да речем първи учебен ден в училище или университет). Нови колоритни и странни сами по себе си хора. Да облечеш прозрачна фланелка само и само, за да демонстрираш добре оформените си коремни мускули (за момчета) или къса рокличка, за да докажеш, че цветът на бельото ти е в тон с този на облеклото (за момичета), не е най удачният вариант.

Все пак това е институция, в която има установени правила и норми, а не дискотека, в която да си секси, за да забиеш някой/някоя. Пък и нищо не ти пречи все пак да си модерен/на и облечен/а с вкус, все пак живеем в демократична държава и всеки има избор да се облича или недооблича, но за да направиш добро впечатление определено не ти е нужно деколте до пъпа или тъмни очила в закрито помещение (та да си мистериозен/на и загадъчен/на), а нещо повече.

Стане ли въпрос за работното място – всяка фирма има свои неписани дори правила за облеклото на своите служители. Една тайна рецепта, за да не направиш някой фал, е да отидеш преди интервюто си за работа до офиса и да събереш впечатления за това как се обличат там хората, за да не излезеш кръгъл/ла глупак/чка в очите на вероятно бъдещите ти работодатели и колеги.

Изрази себе си с думи:

Тонът ти на общуване, темите и всичко останало са въпрос на среда и обстоятелства. В изискан ресторант не можеш да си позволиш да викаш с все сила, но пък в дискотека ако тръгнеш да шептиш – накрая сам/а ще си говориш. Сред нови хора е притеснително понякога – имате общи, но и различни интереси. Много важно е да не превръщаш себе си в конформист като се съгласяваш с всичко казано (дори и с нещата, за които си на съвсем противоположно мнение).

В крайна сметка ти си индивидуална личност и за да се запазиш като такава трябва да отстояваш позициите си, но дискретно. В този смисъл, разгорещените спорове, излишните нерви, понякога и обиди, са напълно недопустими ако искаш, разбира се, да създадеш добро впечатление в околните.

Когато си “в небрано лозе” (както се казва), няма нужда да споделяш лични неща, съкровени тайни и прочие. Първо: никой това все още не го засяга пряко; второ: все пак не знаеш все още сред какви хора си и може с времето доверието ти да не бъде оправдано от техни пошли постъпки спрямо теб.

Разкажи общи неща за себе си. Кратко резюме на живота ти. Къде си израснал/а, къде си учил/а, интереси, хобита, а на въпросите отговаряй точно и ясно. Не като робот, но се стреми дикцията ти да бъде ясна, за да не затормозяваш събеседниците в стремежа си да те разберат и чуят какво им говориш.

Емоционално заредени:

Излъчвай позитивизъм. Това е най – важното при едно запознанство – човекът срещу теб да те усети като топла, жизнерадостна и приветлива личност. Усмивката отваря много врати, но трябва да бъде премерена. Когато коментирате сериозни неща, например, няма нужда да си лепнеш една “дебилна” и смешна физиономия на лицето, нито пък да се хилиш истерично на някой подхвърлен майтап.

Преценявай ситуацията внимателно. Кавалерските жестове към една жена правят много добро впечатление, а изслушването на думите на събеседника и създаването на зрителен контакт по време на разговор са един голям плюс.

Това накратко са няколко правила, с помощта на които всеки един от нас би направил добро впечатление. Не бива да сме сковани, дръпнати или прекалено лигави. Все пак има различни ситуации, в които трябва да се държим по различни начини. Но не бива да забравяме кои сме.Повечето е въпрос на усет, но в най – скоро време очаквайте интересни подходи за добро комуникиране и оставяне на добро впечатление в различни ситуации, в които сме поставени.