Авто-Мото

Как да регистрираме новия си автомобил в КАТ

Как да регистрираме новия си автомобил в КАТПланирате покупката на автомобил и вече сте го избрали. Обикновено най-много въпроси има около регистрирането на новата придобивка в КАТ и данъчните служби. Процедурата варира според различните методи на придобиване, но ние ще се спрем на най-често срещаната: купуване на автомобил от физическо лице или автокъща. Ето и какви документи ще ви трябват и какви процедури ви предстоят.

1. След като сте избрали автомобил и сте се договорили за цената, трябва да посетите нотариус заедно с продавача. Там ще извършите реалната сделка, предаване на пари и документи. Преди да отидете при нотариуса се уверете, че собственика на автомобила има бележка за платен данък към общината – без нея повечето нотариуси няма да изповядат сделката, а често продавачите нямат такава бележка.

2. С издадените от нотариуса документи трябва да сключите застраховка „Гражданска отговорност” (ако автомобилът няма такава или бившият му собственик не пожелае да ви я прехвърли).

3. Направете две копия на договора за покупко-продажба на автомобила, вземете полицата на застраховката „Гражданска отговорност”, големия и малкия талон на автомобила, талона за валиден технически преглед и вашата лична карта.

4. С готовите документи отидете в КАТ (ако сте в София – директно на 1-ви пост). Там ще ви бъдат попълнени документите, необходими за промяна на собствеността. След това ще бъдете препратени до гишетата за подаването на молбата и документите. След като заплатите около 17 лв. такси и изчакате 10-на минути, ще получите новите талони за собственост и ще може да почерпите приятелите си за новата кола.

5. Важни уточнения. Ако автомобилът е с регистрационни номера в същия град, в който живеете и вие, няма нужда да ходите с него до КАТ при промяната на собственост. Ако е нов внос или е от друг град, ще трябва да го закарате и да преминете през каналите за технически преглед, дори и да има валиден такъв. За първо регистриране на автомобил нов внос ще ви трябва и митническа декларация с 2 копия. В описаната ситуация, вие купувате автомобил с регистрация, съответстваща на града, в който живеете.

6. Общи съвети. Препоръчваме ви да имате поне по едно копие на всички документи просто, за да сте подготвени за всякакви развития.