Авто-Мото

Как да сменим спукана гума

Как да сменим спукана гумаСмяната на спукана гума звучи като доста лесен процес, но ще се изненадате колко шофьори изпитват трудности с него. Ето как да извършите смяната бързо и лесно:

1. Включете колата на скорост и дръпнете ръчната спирачка.

2. Извадете резервната гума и крика.

3. Разхлабете болтовете на джантата, но не ги сваляйте изцяло. Ако са прекалено стегнати си помогнете с леки, но резки удари с крак или намерете по-дълъг лост, с който да увеличите усилието.

4. Поставете крика на специално подсилените за целта точки на купето на автомобила. Обикновено те са 3 от всяка страна и са означени или са във формата на главата на крика. Не поставяйте крика на друго място, освен на означеното. Уверете се, че крикът е поставен правилно и на земята и вдигайте колата само на твърда повърхност.

5. Вдигнете колата, докато спуканата гума застане на няколко сантиметра във въздуха. Отвийте и свалете болтовете изцяло.

6. Възможно е гумата да е „залепнала”, при което отново ще трябва да си помогнете с леки, но резки удари с крак в горния й край.

7. Поставете резервната гума, подравнете я с дупките за болтовете и ги завийте здраво като ги завивате на „кръст” т.е. един срещу друг, а не в кръг. По този начин джантата ще се намести равномерно.

8. Свалете колата на земята и отново затегнете болтовете, помогнете си с крак, ако се налага, но не прекалявайте със силата.

9. Проверете налягането на резервната гума и я напомпайте, ако се налага.