За дома

Как се почиства матрак

как се чисти матракТова са няколко основни насоки, които могат да ви помогнат за начина, по който трябва да поддържате матрака на спалнята си. Запазването на доброто му състояние за по-дълго време ще ви осигури по-спокоен сън, а също така и ще спести и парите, похарчени за евентуалната му подмяна.

– За да е равномерно износването на матрака е необходимо през определен период от време (няколко месеца) той да се обръща обратно. По този начин частта, на която е възглавницата ще се премести в долната част на леглото. Препоръчително е това да става на всеки 6 месеца.

– Завивките за матрак са много добра инвестиция по няколко причини. Първо, техните ластици обхващат матрака от всички страни и по този начин постелката, върху която спите е удобна и неподвижна през цялата нощ. На второ място- поддържането на завивките чисти е много по-лесно отколкото поддържането на матрака. Те могат да се перат направо в пералнята и така лесно да се избавяте от неприятният прах, който иначе би се натрупал директно в пълнежа на матрака. И накрая- завивките защитават матрака от бързо износване, тъй като предотвратяват директното му триене с тялото.

– През определени интервали от време се налага и по-дълбоко почистване на праха, което лесно може да стане с помощта на прахосмукачка. За целта като накрайник се слага същия, който се използва и за почистване на тапицираните мебели.

– Ако по матрака има части, които са силно замърсени се използват подходящи почистващи препарати. Специализираните препарати могат да отстранят и упорити петна, но когато се прави това винаги трябва внимателно да се спазват инструкциите.