Технологии

Може ли да изоставим фотоапарата си за сметка на смартфона

Може ли да изоставим фотоапарата си за сметка на смартфонаДнес камерите на смартфоните се справят доста добре. Означава ли това, че можем да се сбогуваме с фотоапарата си и да разчитаме само на смартфона за снимане?

Предимства

От една страна, предимствата са доста. Не трябва да носим още едно устройство с нас например. Самите камери на смартфоните вече са доста по-качествени и предоставят висока резолюция, чисто изображение и дори доста ефекти. Освен това може веднага да споделяте снимка в интернет.

Недостатъци

От друга страна обаче, смартфоните винаги ще изостават в една много важна за фотографията сфера – лещите и обективът. Малкият и компактен смартфон не може да се възползва от предимствата на добър обектив и това силно ограничава фотографските възможности. Няма оптично увеличение на изображението например. Фотоапаратите са силно фокусирани върху фотографията и позволяват заснемането на снимка от „студен старт” (тоест изваждане от джоба, стартиране на апарата, зуум, настройки, правене на снимка) за доста по-кратко време от смартфоните.

Изводът е, че ако снимките ви са предимно в компания, с приятели, веселие и от време на време нещо интересно, което виждате по улиците, тогава смартфонът ще ви върши чудесна работа. Ако обаче държите на качеството и искате да имате хубави снимки от пътешествията си, то тогава фотоапаратът е задължителен.