Полезни храни

Полезни свойства на подправките

Индийско орехче Индийско орехче

Семе на тропически плод с много ароматен, силен и топъл вкус. Препоръчва се, да се използва в малки количества.

Съдържа много антибактериални свойства унищожаващи бактерията E. Coli. Смята се, че евгенолът –монотерпен, който се съдържа в индийското орехче пречи на кръвните клетки да се съсирват и предотвратява сърдечносъдови заболявания.

Идеи в кухнята 

Може да използвате индийското орехче като съставка на пудинги и яйчни кремове, кексове и пайове, сосове със сирене. Добавяйте индийско орехче при приготвянето на спанак, броколи, зелен фасул, сладки картофи и други.

Джинджифил

Може да го срещнете под всякаква форма. Продава се в търговските вериги като пресен корен, на прах, консервиран със захар или маринован.

Съдържа веществата гингерол, шогаол и зингибере, които имат антиоксиданти свойства, спомагащи за предотвратяване сърдечносъдови заболявания и рак.

Може да го използвате по време на дълъг път, като помага при гадене и повръщане. Има и противовъзпалителни свойства.

Идеи в кухнята

Заради пикантния му аромат се използва в приготвянето на задушени ястия, къри, сладки и мъфини, за приготвянето на тесо за кексове. Може да го добавите и към греяно вино.

Канела

Много сладка, ароматна и приятна на вкус канелата най- често се използва в кулинарията за направата на сладкиши. Притежаваща антибактериални и противовъзпалителни свойства, приемането и намалява усещането за дискомфорт при киселини. В канелата се съдържа – цинамалдехид, който противодейства на бактерии от типа на H. Pulori., които образуват язва.

Кулинарни идеи

Използвайте канела за приготвянето на тесто за палачинки и гофрети, горещо какао, Чили, доматени сосове и маринати за месо.

Карамфил

Карамфил може да намерите под формата както на цели папки, така и в смляно състояние. Тази подправка, която е много ароматна се извлича от сушените цветни пъпки на карамфиловото дърво.

Той много добре противодейства на бактерии и главно E. Coli, пречиняващи хранителни натравяния. Предпазващ от сърдечносъдови заболявания, тъй като Евгенолът който се съдържа в него спира образуването на тромби в кръвта.

Тази подправка може да се използва за да освежавате дъха си.

Идеи в кухнята

Може да използвате карамфил в доматени сосове, салца, сладки сиропи с варени плодове, за приготвянето на сосове за печене месо.

Ким

Използван главно в Индийската и мексиканската кухня, той се намира както на цели зърна, така и смлян.

Потенциален антиоксидант, той е обект на изследвания заради противоракови му ползи. Противодейства на бактерии от типа на E. Coli. и микроби с хранителен произход.

Идеи в кухнята 

Много си подхожда за приготвянето на леща, боб, картофи, моркови, лук и други. Може да го използвате за направата на супи, яхнии, маринати, спагети и друг.

Кимион

Широко използван в Централна Европа, за приготвянето на кисело зеле и гулаш и за овкусяване на ръжен хляб. Може да го намерите на цели зърна.

Полезни вещества

Полезното вещество лимоненът съдържащ се в него предпазва от рак. Освен това кимионът съдържа перилил алкохол, който предпазва от рак на гърдата.

Идеи в кухнята 

Използвайте кимион за приготвянето на яхнии и пикантни супи, тесто за мъфини и хляб. Много добре си подхожда на свинско месо, шунка, цвекло и други.

Семена от кориандър

С мек цитрусов вкус тези семена се извличат от растението кориандър. Много подходящи са за приготвянето на туршии и подправката къри.

Полезни вещества 

Спомагащ при борбата с рака, смята се че помага и при болки в стомаха като унищожава бактериите и гъбичките.

Идеи в кухнята

Подправката много си подхожда на риба и птиче месо. Може да използвате семената от кориандър за супи и яхнии, в приготвянето на сосове с кисело мляко, заквасена сметана и маринати.

Шафран

Една от най – скъпите подправки в света. Уникалният му вкус не може да бъде сбъркан с никоя друга подправка. Той е силно ароматен и го се използва в малки количества.

Полезни вещества 

Една от най – важните подправки притежаваща вещества предпазващи от редица заболявания. Съдържа кроценин, също така каротиноидни – съединения предпазващи от сърдечносъдови и ракови заболявания.

Идеи в кухнята 

Много подходящ за приготвянето на задушени ястия, бели сосове, тесто за пици и хляб. Може да го добавяте към риба, морски дарове и пилешко месо.