Авто-Мото

6 често срещани проблема с колата

6 често срещани проблема с колатаАвтомобилите ни имат навика да ни изненадват с дребни проблеми от време на време. Част от тях се решават доста лесно, други обаче изискват професионална намеса. Ето кои са едни от най-често срещаните проблеми и възможните им решения.

1. Двигателят не стартира. Разбира се, най-често срещаният проблем, но и обикновено с доста лесни решения. Първото възможно е слаб или напълно изтощен акумулатор. При такава ситуация, стартерът няма да завърта както обикновено, а доста по-бавно, съпроводено с „изморено” виене. А ако акумулаторът е напълно изтощен, няма да има никаква реакция изобщо. В случай, че акумулаторът е добре (интериорните светлини работят ярко, радиото се включва и ел.стъклата работят), но няма реакция от двигателя, тогава стартерът е повреден.

2. Колата не потегля плавно или изобщо не иска да помръдне. Най-вероятната причина за това е съединителят. Ако имате късмет, просто трябва да се регулира, което е работа за няколко минути при квалифициран механик. Ако нямате късмет, ще трябва да смените самия съединител, което обикновено е скъпичка инвестиция.

3. Колата тресе при по-висока скорост. Обикновено причината за това е дебалансирано колело. Ако усещате тресенето само в седалката, по-вероятно е да става дума за задно колело. Въпреки това е добре да проверите баланса на всички колела при гумаджия.

4. Колата дърпа настрани. Обикновено това се получава при неравномерно напомпани гуми. Но ако са добре, тогава вероятно е време за реглаж на колелата, който трябва да се извърши от квалифициран сервиз.

5. Купето „подскача” при преминаване през неравности. Обикновено това е признак за поизносен амортисьор. Ако се клатушка напред назад при спиране, често символизира износени тампони на окачването или задния мост.

6. Течност под колата. Тук ще трябва да се изцапате и да проверите течността с пръст и на мирис. Това веднага ще ви насочи към потенциалния проблем. Не решавайте, че щом течността пада на земята в една част от колата, проблемът е именно там. Подовете на повечето автомобили от последните 2-3 поколения са покрити с предпазни плоскости и имат специални точки за оттичане на течности. Така дори теч от радиатора например, може да достига земята едва в края на двигателя откъм купето.