Авто-Мото

Как да подравним странично стъкло на кола

Как да подравним странично стъкло на колаВсеки собственик на по-стар автомобил е срещал следния проблем. Свалил е прозореца, а след това той не иска да се вдигне. Или бавно, но сигурно се плъзва надолу и се отваря изцяло без нищо да го спре. Това се случва заради прекомерно съпротивление в горната или долната част на стъклото, което „избутва” стъклото от жлебовете му, например, ако често се облягате на стъклото, особено, когато е полу свалено. Поправянето на проблема не е сложно.

1. Най-сигурните белези, че стъклото не е в правилната си позиция, са когато то не слиза напълно до долу, върви „настрани” или не се затваря плътно.

2. Първо пробвайте да хванете стъклото с ръка и с механизма (ръчен или електрически) бавно да го свалите до долу. Ще усетите прещракване на стъклото, ако успее да се върне в правилната позиция.

3. Ако не успеете по лесния начин, ще трябва да свалите кората на вратата. Най-добре е да проверите как е закрепена тя за вратата, като ще се нуждаете само от отвертка, тъй като в повечето случаи елементите и кората са закрепени с винтове и щипки.

4. След като свалите кората, ще видите стъклото и механизма. Ако колата ви е с ел. стъкла, проверете дали гумените ленти от двете страни не са износени и, ако се налага, ги сменете. Наместете стъклото обратно между тях и го вдигнете до горе и след това свалете до долу, за да видите дали всичко е наред.

5. Ако колата е с механично местене на стъклата, проверете дали механизмът не се е изкривил. Понякога може просто да се е изместил от позицията си, но понякога самата „ръка”, която придвижва стъклото може да се е изкривила и да бута стъклото в грешна посока постоянно. Може да я върнете в оригиналната й форма или да я смените за по-сигурно. Проверете дали всичко е наред с няколко вдигания и сваляния на стъклото.

6. Сглобете обратно кората и сте готови.