Технологии

7 трика за по-добри снимки със смартфон

7 трика за по-добри снимки със смартфонСмартфоните са идеален мини фотоапарат за бързи снимки през деня. Макар и камерите на смартфоните да не са от най-добрите, те могат да правят и впечатляващи кадри. За целта трябва да положите само малко допълнителни усилия.

1. Почистете обектива. Той е изложен на всички условия и това влияе сериозно върху чистотата му.

2. Стабилността при правене на снимката е много важна. Смартфоните не са особено удобни за стативи и такива, но може да пригодите такъв дори от чаша като просто облегнете устройството на нея. Други добри начини за получаване на стабилни и ясни кадри са приклякване, облягане на стена.

3. Повечето смартфони дават достъп и до основни функции за корекция и настройка. Например ISO чувствителност, компенсация на експозицията и др. Експериментирайте с тези настройки според ситуацията и условията.

4. Не разчитайте на светкавицата. Тя е слаба и подходяща само за снимки на къси разстояния до около 2 м. Но може да я ползвате и при снимане през деня на ярка светлина за осветяване на елементи, които остават в сянка.

5. Не използвайте цифровото увеличение. То просто влошава снимката при това изключително много и на практика обезсмисля снимането, защото после ще се ядосвате, че нищо не се вижда.

6. Най-новите смартфони вече започват да елиминират този проблем, но сегашните модели продължават да страдат от т.нар. лаг. Това е забавянето, което се получава от момента, когато натиснете бутона за снимане до реалното заснемане на кадъра от смартфона. Свикнете с мисълта, че има такова забавяне и винаги задържайте телефона секунда-две след натискане на бутона за правене на снимката.

7. Разгледайте редицата допълнителни приложения в онлайн магазина на съответната ОС, която използва смартфона ви. Има много полезни приложения за допълнителни ефекти, съвети и др.