Интересно

Аромалампата и инхалациите премахват стреса

АромалампаЕтеричните масла са летливи вещества, които бързо се изпаряват във въздуха. При вдишване те попадат в организма чрез органите на обонянието.

Спектърът на въздействие на маслата е широк, но преди всичко те имат антисептични свойства, спомагат за поддържане на душевното равновесие и физическата форма, подсилват имунната система. Може да използвате маслата и за пречистване на въздуха у дома си от микроби и едновременно с това да го изпълните с приятно ухание.

Най-лесният начин да използвате етеричните масла в домашни условия е като си купите аромалампа. Повечето видове действат на следния принцип – в съдче с вода се капва от маслото, което се нагрява отдолу. Водата се изпарява и освобождава маслото във въздуха. Когато си избирате лампата се съобразете с това, да има достатъчно разстояние между съда с разтвора и нагревателя. В противен случай водата ще се изпарява прекалено бързо, а и маслото ще изгори. По-добрите, но и по-скъпи изпарители са електрическите. Количеството масло, което ще сложите зависи от размера на стаята. За малка стая са достатъчни 2-3 капки, за по-голяма от 6 до 10 капки.

Инхалацията е най-краткият път етеричното масло да попадне в кръвта. Съществуват два лесни начина:

• поставят се няколко капки от избраното етерично масло върху кърпа, поднесете я към носа си и вдишвайте;

• добавете 1-2 капки етерично масло в купичка с гореща вода, покрийте главата си с хавлиена кърпа и вдишвайте изпаренията над купата в продължение на не повече от 5 минути.

При нужда повтаряйте процедурата до 3 пъти дневно.