Естетични процедури

Ботокс? Кога да си сложа?

ботоксБотулинов токсин – Ботокс

Какво е ботолинов токсин? Той се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии – Clostridium Botulinum.

В природата тези бактерии съществуват само в безкислородна среда. Познати са няколко типа – A, B, C, D, E, F, G, като за медицински цели се използва основно ботулинов токсин от тип А и в редки случаи от тип В. поглъщането на големи количества ботулинов токсин може да предизвика заболяването ботулизъм. Инжектирането му в малки количества в мускула предизвиква релаксация и изглаждане на обработената кожа. Инжектирането в мускулите не предизвиква ботулизъм.

През 1992 г се използва за третиране на мимически бръчки на лицето, както и се прилага при обилно изпотяване – хиперхидроза. Ботулиновият токсин е открит много по-рано през далечната 1822 година, но употребата му започва едва през 1968 година.

Ботулиновият токси е невротоксин, блокиращ предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно и по този начин мускулът остава в състояние на релаксация (не може да набръчка кожата, която се намира отгоре).

Прилаган за лечение на мимически бръчки, пациентът задължително след процедурата трябва да съкращава мускулите на третираната зона чрез мимики по 5-6 минути на час. Първите промени, които пациентът ще улови във външният си вид ще се появят след 72-ят час, а максималният ефект – след 7 и повече дни. Повторно инжектиране – ревизия, трябва да се направи в рамките на първите две седмици след поставянето на ботокс. Трайността и ефектът на ботокс ще продължи през следващите 6 месеца и със всяка следваща апликация трайността на ефекта се удължава. Ботокс се прилага не повече от три пъти в годината. Не се препоръчва да се поставя в долната част на лицето, тъй като мускулите там представляват сложна плетеница и за това на тези места се прилагат други методи.

Как се извършва процедурата за поставяне на ботулинов токсин в зоната на челото: процедурата се извършва при естетичен дерматолог. Кожата на лицето се почиства от грима. Вашият лекар ще отбележи точките, в които ще постави ботокс, както и ще определи количеството. По време на инжектирането може да има усещане за убождане, парене, в зависимост от чувствителността на кожата на пациента. След процедурата не бива да се ляга , заспива или навежда в рамките от 3 до 5 часа.

След процедурата също не бива да се масажира или да се полага натиск върху третираната зона, да не се поставят силни козметични продукти и да не се предприемат козметични процедури – масаж на лице, пилинг, почистване на лице и други, в рамките на 72 часа след манипулацията. Ако желаете да си сложите грим или крем след процедурата е задължително той да бъде нанасян много нежно и деликатно в посока от веждите към скалпа.

За какво се използва ботокс?

Ботокс се използва също и за лечението на свръх активен пикочен мехур, при симптоми на силна нужда за уриниране, често уриниране, придружено с подмокряне, често уриниране на възрастни и лица над 18 годишна възраст. Може да бъде използван и при възрастни, които имат силно главоболие и хронична мигрена, продължаващо повече от 15 дни всеки месец, с продължителност 4 или повече часа. Използва се също така за повишена мускулна скованост в лактите, китките, и пръстите на ръцете.

Известно е прилагането му за лечение на ненормално положение на главата, болки в шията и други, при хора на 16 и повече години. Поставя се при кривогледство, спазъм на клепачите, при лица над 12 годишна възраст. Ботокс се инжектира в кожата за лечение на симптоми на тежко изпотяване – тежка аксиларна хиперхидроза, когато лекарства, използвани локално не работят добре при хора на 18 и повече години.

Ботокс се инжектира в мускулите и се използва за подобряване на външния вид на умерени и тежки бръчки между веждите при възрастни под 65 години, като ефектът е временен и продължава средно от 6 до 12 месеца.

До сега не е напълно известно дали ботокс е безопасен и ефективен за пациенти с мигрена, които страдат средно 14 дни в месеца от епизодична мигрена.

Не е известно дали ботокс е безопасен за лечения на повишена скованост в мускулите на горните крайници, които са различни от тези в лактите, китката и пръстите, или за лечение на повишена скованост в мускулите на долните крайници. Също така не е доказано, че помага на хората да изпълняват определени задачи и функции с техните горни крайници, или дали увеличава движението в ставите. Ботокс в никакъв случай не заменя физиотерапията и друг вид рехабилитация, препоръчани от вашия лекар.

Пациенти в отлично здраве, лекувани за свръхчувствителен мехур са се справили с проблема.

Пациенти с диабет, лекувани с ботокс са по-сколонни да задържат урина, в сравнение с недиабетици.

Ботокс не трябва да бъде поставян, ако сте алергични към някои от съставките на ботокс или сте алергични към ботолинов токсин, или имате инфекция на мястото на планираната инжекция. При употреба на ботокс са докладвани редица алергични реакции, които включват: сърбеж, обрив, сърбящи червени ивици, хрипове, симптоми на астма, замаяност и прималяване.

В тези случаи незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, трябва да споделите с вашия лекар за всички ваши мускулни или нервни заболявания, тъй като може да бъдете изложени на повишен риск от сериозни странични ефекти, включително тежка дисфагия (затруднено гълтане), затруднено дишане и други. Съобщавани са редица други странични ефекти от лечението с ботокс, като: проблеми с роговицата, кървене зад очната ябълка, визуални проблеми, бронхит и инфекция на горните дихателни пътища.

Задължително уведомете вашият лекар за всички ваши заболявания, включително и за минималните отклонения, които сте получили вследствие на лечението с ботокс. Трябва да уведомите вашият лекар за всички лекарства, които приемате, включително тези, отпуснати без рецепта, витамини и билкови продукти. Непременно предупредете вашият лекар ако сте използвали друг продукт на основата на ботолинов токсин през последните 4 месеца. Важно е да се знае от лекаря кой точно продукт сте използвали. Други странични ефекти на ботокс включват: сухота в устата, дискомфорт или болка на мястото на инжектиране, главоболие, отпадналост и умора, болки във врата, проблеми с очите (намалено зрение, увиснали клепачи, подуване на клепачите, замъглено виждане, сухи очи).