Естетични процедури

Лазерни процедури за младост и красота

Лазерни процедуриТретиране на кожата с CO2 лазер

В продължение на много години, лазерният пилинг на кожата с въглероден диоксид или CO2 се счита за златния стандарт в отстраняването на бръчки, но цената им е твърде висока от гледна точка на дискомфорта и времето за възстановяване. Традиционният CO2 лазерен пилинг се извършва под упойка и напълно премахва най-горния слой на кожата. Резултатът: отворени, сълзящи рани и няколко седмици възстановителен период. Традиционното CO2 лазерно лечение носи риск от хипо-пигментация – т.е. премахване на естествения тен на кожата. Традиционният CO2 лазер използва светлина за генериране на топлина и аблира, или изгаря всички горни слоеве на кожата и стимулира растежа на нов колаген.

Най-новата технология: фракционни аблативни CO2 лазери третират само определена част от кожата. Чрез изстрелване на микроаблативни стълбове лазерната енергия към кожата, вместо да третира цялата и повърхност. Фракционният лазер оставя ивици, недокоснати тъкани между зоните, които са подложени на аблация, което води до по-малко дискомфорт и по-малко рискове. Фракционният CO2 лазерен пилинг има почти всички предимства на традиционния CO2 лазер, но драстично по-малко време на възстановяване, и много по-малко рискове от усложнения. Тази нова технология е оценена като най-добрия пробив срещу стареенето от WebMD.

Фракционно CO2 лазерно лечение (аблативно срещу неаблативно)

Фракционни аблативни CO2 лазери

Аблативните лазери или лазерите за кожен пилинг, бързо насочват силен поток от лазерна енергия върху повърхността на кожата. Тази енергия загрява водната молекула в повърхностните слоеве на кожата, което води до превръщане тъканта на кожата в пара. Всеки от слоеве се отстраняват по точен и контролиран начин до подходящата дълбочина.

След известно време кожата се възстановява, с производството на нови слоеве от колаген. Буквално се самовъзстановяват горните слоеве, което води до подобряване на външния вид на повредената преди лечението кожа. След третирането, кожата изглежда много по-здрава отпреди. Това интензивно лечение може значително да намали появата на бръчки и пигментни (или цветови) промени по лицето, шията и други части на тялото. Те могат да се използват върху чувствителни зони, като например бръчки около устните, очите и дори клепачите, или по цялото лице. Акнето и различни видове белези, както и стрии, също могат да се лекуват по този метод.

Фракционни неаблативни CO2 лазери

Неаблативните лазери са по-скорошното въведение в естетическото оборудване за лазерно подмладяване на кожата. Тези лазери имат по-ниски нива на енергия от аблативните (които изцяло премахват горния слой на кожата), и работят върху дермалния слой на кожата, без да отстраняват външните епидермални слоеве. Това означава, че лазерът третира слоевете на кожата под повърхността, без да уврежда твърде много повърхността на кожата.

Счита се, че топлината на лазера в дермалните слоеве предизвиква образуване на колаген, което помага за намаляване на появата на бръчки. Въпреки това, резултатите от този тип процедура, са по-малко очевидни от тези, които могат да бъдат постигнати с аблационен лазерен пилинг на кожата, при който се отстранява повърхността на кожата. Проучванията показват, че една единствена процедура с фракционен аблативен CO2 лазер, стимулира образуването на 50% повече колаген, по-добри ритидни и хистологични резултати в сравнение с пет процедури с фракционен неаблативен лазер.

Фракционни лазери: предимствата на CO2 лазера, по-бързо лечение

Днешните фракционни лазери имат много от предимствата на традиционното CO2 лазерно лечение, но с много по-малко дискомфорт, време за възстановяване и рискове.

Защо колагенът е толкова важен?

Колагенът е главният протеин на съединителната тъкан, която поддържа кожата стегната и млада. За съжаление, колагенът се разрушава от процеса на стареене, излагането на слънце и замърсяването, което води до непривлекателни линии и бръчки. Едно лечение с фракционен CO2 лазер ударно стимулира производството на колаген за по-млада, по-здрава кожа.

Колко процедури са нужни?

Повечето пациенти се нуждаят само от една или две процедури. Хората със сериозни белези от акне може да се нуждаят от две или три процедури. Ретуш процедурите могат да се правят много бързо и ефективно.

Кои типове кожа могат да се подлагат на процедури с фракционен лазер?

Може да се третират типовете кожа от 1 до 4 по скалата на Фицпатрик. Фракционният лазер не може да се използва за типовете кожа 5 и 6, защото той премахва меланоцитите, това са клетките в кожата ви, които й продават специфичен пигмент – и по този начин се рискува да се предизвика промяна в пигментацията на кожата.

Кои са кандидатите за лечение с фракционен CO2 лазер?

 • Лечението с фракционен лазер може да са добър избор, ако имате:
 • Петна или неравна пигментация от годините излагане на слънце;
 • Линии от тютюнопушене, тези вертикални линии над горната ви устна;
 • Белези от акне;
 • Фини линии и бръчки;
 • Хипертрофични (релефни) белези.

Кои части на тялото обикновено се третират?

 • Лицето;
 • Шията;
 • Деколтето (гърдите);
 • Ръцете.

Какво е усещането при процедура с фракционен CO2 лазер?

Процедурата с фракционен CO2 лазер се усеща така както се чувства кожата след слънчева баня в продължение на няколко часа. Може да се появят известни отоци, ако е третирано около очите и устата, както и да се появи загар.

Как се извършва процедурата с фракционен лазер?

Манипулациите се извършват в специализиран кабинет под местна упойка (като се прилага обезболяващ крем) и пациентът е буден.

Колко време за възстановяване се изисква след процедурата с фракционен лазер?

Може да очаквате от три до пет дни период на възстановяване или седмица при много интензивно лечение, в сравнение със седмици или месеци при традиционния CO2 лазерен пилинг.

Може ли да се променя интензивността на процедурите с фракционен лазер?

Да. Може да се подложите на микро-пилинг, който премахва външната повърхност на кожата с цел освежаването й, или много интензивно лечение, което може да премахне щети от слънчево изгаряне или бръчки, трупани през последните от седем до 10 години.

Кой не трябва да се подлага на процедури с фракционен лазер?

 • Пациенти с тъмен слънчев загар;
 • Бременни жени;
 • Кърмещи жени;
 • Пациенти, които се подлагат на процедури за премахване на акне с Accutane® (изотретиноин).

Колко време отнема процедурата с фракционен лазер?

Обикновено се изисква от пациентите да пристигнат един час преди процедурата, за да има достатъчно време да се подготви кожата и да се положи упойващият крем, който „сковава“ тъканта в областта, която ще се подлага на процедурата. Повечето пациенти избират да се третира цялото лице. Времето на самата манипулация зависи от зоната(-ите), които се третират:

 • Лице: 30 мин.
 • Горна устна: 15 мин.
 • Очи: 10 мин.
 • Гърди и шия: 30-40 мин.
 • Ръце: 20 мин.

Колко време траят резултатите?

Процедурата с фракционен CO2 лазер има ефект от пет до седем години. Можете да спомогнете за поддържане на ефекта върху кожата ви като:

 • Поддържате кожата си хидратирана
 • Използвате слънцезащитни продукти
 • Водите здравословен начин на живот

Въпреки че процедурите с фракционен лазер не могат да заменят хирургическия фейслифт или повдигане на челото, те могат да стегнат кожата до известна степен. Това може да помогне за предотвратяване на необходимостта от хирургическа намеса в продължение на няколко години.

Мога ли да правя упражнения след това?

След фракционно CO2 лазерно лечение е желателно да се въздържате от упражнения в продължение на няколко дни.

Ако кожата ми е склонна към образуване на херпес, може ли процедурата с фракционен лазер да отприщи появата на херпеси?

За да помогнат за предотвратяване на образуването на херпеси, някои лекари предоставят на пациентите си антивирусно лекарство Zovirax (ацикловир), което се приема няколко дни преди и след фракционната лазерна процедура. Почти 80% от населението носят херпес вируса – много хора просто не го знаят, докато не се получи рана или не се подложат на лечение в областта около устните.

Съвет: Намерете добър пластичен хирург или дерматолог и си уговорете среща, за да се информирате по-добре относно процедурата и лечението. Питайте за лазера и дали той е подходящ за вашия проблем.