Взаимоотношения

Целеустременият начин на живот

Целеустременият начин на животНяма нищо общо с теб.

Целта на твоя живот е много по-велика от личното ти осъществяване, от твоя вътрешен мир и дори от твоето щастие. Много по-велика е от твоето семейство, кариера и дори от най-смелите ти мечти и амбиции.

Търсенето на цел в живота е озадачавало хората в продължение на хиляди години. Причината за това е, че обикновено започваме от погрешна отправна точка – от самите нас. Задаваме егоцентрични въпроси, като: „Какъв искам да бъда? Какво правя с моя живот? Какви са моите цели, моите амбиции, моите мечти и моето бъдеще?”. Когато насочим погледа към себе си, никога няма да разкрием целта на нашия живот.

Това е противоположно на нещата, които ни казват много известни книги, филми и семинари. Но няма да откриеш смисъла на твоя живот, като насочваш погледа си вътре в себе си. Вероятно вече сме опитвали това.  Не сме се създали сами, така че не бихме могли да обясним на себе си с каква цел сме се родили!

Ако ни дадат изобретение, което никога не сме виждали, няма да знаем каква е неговата цел и самото изобретение също няма да може да ни я каже. Единствено създателят или наръчникът на собственика биха могли да разкрият неговата цел.

Един човек се изгубил в планината. Когато попитал за посоката към града, му отговорили: „От тук не можете да стигнете. Трябва да тръгнете от другата страна на планината!”

По същия начин не можеш да достигнеш до целта на твоя живот, ако не знаеш правилната посока и път. Всяка друга пътека води до задънена улица.

Чели сме много книги, които предлагат начини да открием целта на нашия живот. Всички те могат да бъдат определени като книги от типа „помогни си сам”, защото подхождат към темата от егоцентрична гледна точка. Обикновено предлагат същите предсказуеми стъпки за откриване на целта в живота: Вземи под внимание мечтите си. Изясни ценностите си. Постави си цели. Открий в какво си добър. Цели се нависоко. Започни! Бъди дисциплиниран. Вярвай, че можеш да постигнеш целите си. Включи други хора. Никога не се отказвай.

Разбира се, тези препоръки често водят до голям успех. Обикновено можеш да успееш да постигнеш дадена цел, ако решиш да го направиш.

Успехът и изпълняването на житейската ни цел обаче изобщо не са едно и също нещо!

Можем да постигнем всичките си лични цели, да имаме завиден успех според стандарта на този свят, и въпреки това да пропуснем основните цели, заради които сме се родили.

Не става въпрос за това как да си помогнем сами, нито как да открием правилната професия, да постигнем мечтите си или да плануваме живота си, или как да сместим повече ангажименти в претъпканата ни програма. Точно обратното!

Да се научим да вършим по-малко в живота, като се насочим към най-важното!

Как тогава да определим кое е най-важното, заради което сме се родили?

Има само две възможности. Първата е предположение. Предпочитана е от повечето хора. Те предполагат, допускат, правят догадки. Дори и най-мъдрите философи изказват единствено предположения.

Втората възможност е, като се обърнем към създателя на живота и просто го попитаме!

А кой е създателя на живота? А на Вселената?

Мислейки за това, ние вече се откъсваме от злободневните проблеми и насочваме мисълта си към Голямата картина!

Да не се привързваме прекалено много към живота, защото ще прекараме най-голяма част от времето си във вечността, където днешните ни проблеми ще са пренебрежимо малки.

Живейте с наслада, усмивка и спокойствие! Обичайте семейството и близките си!

И мислете за големите неща!