Козметика

Да си направим кола маска в домашни условия

кола маскаПовечето магазини за красота разполагат с всичко, необходимо да си направите кола маска вкъщи. Принадлежности за кола маска – ленти от плат до памук, нагреватели, овлажняващи продукти за завършек. Естествено има и такива за премахване на косъмчетата над горната устна – лентички, комплекти кола маска, които включват малка шпатулка за равномерно разпределяне на восъка върху желания участък.

Восъкът се нанася директно върху кожата, в посока растежа на косъма, а лентата се прилага поглаждайки я в посока на растежа, а се издърпва срещу растежа на космите. Ако кола маската е в кутийка и трябва да бъде затоплена преди това – има следните начини: с нагревател, в микровълнова, на водна баня и други. Със сигурност ще откриете начините за прилагане върху опаковката на продукта. Студената обработка с восък се полага по сходен начин, но лентите са готови за употреба, предварително покрити с восък – те са най-добри за лице, подмишници и бикини зона. Лентите за домашна употреба ще ви излязат значително по-евтино. Но крият съответните рискове:

Странични ефекти от домашната кола маска:

  • Болка – кола маската може да бъде болезнена в зависимост от вида на продукта, нивото на чувствителност на кожата и колко добре сте прочели указанията за направата й.
  • Обрив и възпаление.
  • Зачервяване и подуване.
  • Нараняване на кожата.
  • Посиняване и охлузване на третирания участък.
  • Враснали косми

Инструкции за употреба в домашни условия:

1. Един – два дни преди процедурата в домашни условия направете ексфолиация на участъците, които искате да обезкосмите. Това ще „освободи“ и най-фините косъмчета, ще премахне повърхностните мъртви клетки и ще създаде една добра база за старт.

2. Уверете се, че зоната, която искате да третирате е чиста и суха. Използвайте бебешка пудра, за да ви гарантира повече сухота.

3. Загрейте кола маската (ако е необходимо) според посочените на етикета указания. Следвайте препоръките на производителя внимателно! Недостатъчно загряване или прегряване може да забави или съсипе цялата процедура.

4. Нанесете кола маската на желаната зона. Общите методи включват – рол-он опаковка или с помощта на дървена или пластмасова шпатула за прилагане на восъка равномерно върху кожата. Сложете лентата по посока растежа на косъма, като загладите с ръката си в тази посока няколко пъти.

5. Дръпнете лентата в обратна посока на растежа на косъма. Проверете лентата дали изтръгвате косъмчетата от корен.

6. Действайте бързо! Восъка ще изстине за кратко върху кожата ви, затова не губете време с полагането на лентата. Дръпнете бързо в посока обратна на нанасянето на кола маската (обратна на растежа на вашия косъм). Никога не нанасяйте два пъти кола маска на една и съща зона – за целта използвайте просто същата лента. Не прекалявайте с „дърпането“ върху един и същ участък повече от 2 пъти. Ако има остатъци от малки косъмчета – използвайте пинсета, за да ги отстраните.

Съвети за след епилация с кола маска

Използвайте нежно бебешко олио, за да отстраните излишния восък или друг продукт, който е създаден специално за след подобна манипулация. Избягвайте излагане на слънце на третираните площи, най-малко до 48 часа след процедурата. Винаги нанасяйте слънцезащитни продукти! В следващите 48 часа, избягвайте да носите стегнати дрехи и бельо, за да не раздразните третираната кожа.

Моят съвет: Преди да си направете кола маска в домашни условия направете тест с колата маска на малък участък – човек никога не знае как ще реагира кожата му. Два – три дни след епилацията ексфолирайте кожата отново, за да не се запушат порите ви и да се премахнат мъртвите клетки от повърхността й. Целта на това е да минимизира опасността от враснали косми. Тъй като особено в бикини зоната, използването на този метод има голяма вероятност да ви остави с враснали косъмчета.

Това се получава, защото там кожата е много фина и й трябва време да се възстанови. Що се отнася до мъртвите клетки, те създават по-трудна проходимост на косъмчетата, за да излязат на повърхността и така… те си намират местенца точно под повърхността на кожата и образуват пъпчици. Използвайте продукт специално предназначен за враснали косъмчета, който също може да закупите от търговската мрежа, както и мазила специално създадени за намаляване растежа на косъмчетата.