Обзавеждане

Добрата атмосфера в спалнята

спокойна спалняЗа да имате спокоен и здравословен сън, атмосферата в спалнята трябва да е такава, че да създава предпоставки за него. До голяма степен значение за това имат мебелите, предметите и декорациите в спалнята.

Ако искате спалнята да е райското ви кътче, трябва да спазвате някои норми в обзавеждането й. Телевизорът например не бива да се намира в стаята, в която спите. Добрият сън протича в спокойна и тиха среда, а не под шумовете на телевизора. Поради тази причина място в спалнята няма и компютъра, защото той е част не от времето ви за почивка, а от това за работа. За да може почивката ви да е пълноценна, не ангажирайте съзнанието си с мисли за службата.

Ярките цветове и крещящите комбинации не са добро решение за спалнята. Съсредоточете се в подбирането на неутрални или студени цветове, защото те успокояват очите и въздействат благотворно върху съзнанието. Подходящи са синьо, лилаво, бяло, бежово.

Шумът е една от основните пречки за здрав сън, затова осигурете си необходимата тишина, като разположите стаята на спалнята така, че да не е в близост до шумната всекидневна. За да се подсигурите допълнително, използвайте шумоизолиращи материали за стените и прозорците на стаята.

Силните светлини също пречат на пълноценния сън, затова изолирайте се максимално от светлината навън, като поставите плътни завеси или щори на прозорците. По този начин, дори и през деня спалнята може да изпълнява основната си функция. Нощната лампа е препоръчително да бъде с лека, матирана светлина, която не пречи на очите.

Спането при много ниска влажност на въздуха не е здравословен, затова за да повишите нивото й използвайте овлажнители за тази цел. Хаосът в спалнята причинява стрес, затова е необходимо тя да се поддържа в чист и подреден вид.