Обзавеждане

Минимализмът в обзавеждането на спалнята

минималистична спалняМинималистичното обзавеждане се характеризира с изчистени форми, пропорционални мебели, семпли едноцветни повърхности, линии без излишни извивки.

Преобаладаващите цветове са черно и бяло, като рядко се използва и нюансът им сивото. Още по-малко в бедната палитра от цветове се включват и бежовият и кафявият цвят.

Материалите, които се използват са хомогенно изглеждащите хром, стъкло,мрамор, дърво

Мебелите и по-точно спалните имат формата на блок и да са изчистени откъм детайли. Най-добрият ефект на минималистичния стил се постига в обширните холове и спални, където контрастът, постигнат между бледата кожена мека мебел, респективно светлите завивки на леглото и тъмните подове или стени, допринасят за изключително отпъскащата атмосфера.

За да се достигне ефекта на минимализма, маскимално трябва да се заложи на принципа на очертаване и отделяне на леглото от всичко друго в стаята. Това може да стане само благодарение на такива контрастиращи цветове и изчистени и чсни форми.

За да се оживи атмосферата в такава спалння не се допускат ексцентрични идеи, достъчно е само присъствието на една цветна картина, окачена сама на бялата стена.

До такава степен се залага на изчистените и гладки повърхности, че дори и пердетат са заменени с щори в един от изброените цветове.

Минимализмът вече е класическо течение сред дизайнерските среди. Въпреки това, стилът често е упрекван, че няма дух и от него лъха студенина.И все пак тази “стерилност” е успокоителна и създаваща неангажираща атмосфера. Липсата на кичозност правят минимализма подходящ стил за различни помещения.