Здраве

Ендоекология

Ендоекология	На границата между лечебната и профилактичната медицина се явява една нова дисциплина, включваща храните и напитките в лекарствения справочник на лечебните средства. Едно от средствата на този обединителен процес е широкото приложение на растителни, животински и минерални продукти с цел повлияване на оздравителния процес на организма.

Новата нагласа включва в хранителния прием голямо количество и преди всичко разнообразие от биологично активни вещества, повлияващи вътрешната среда на организма на три нива:

  • прочистване на междуклетъчната среда – лимфа, кръв, междуклетъчна течност;
  • вътреклетъчно прочистване – окислителни ферментни системи и водоразтворими механизми на дезинтоксикация;
  • третата формула на повлияване на вътрешната среда чрез анти-оксиданти, които блокират свободните радикали, в резултат на преокисление на клетъчните мембрани.

На първо място това е външната защита на клетките. Антиоксиданти като витамин С, растителните биофлавоноиди, активните вещества на листата на боровинката, малината и прасковата, мащерка и плодове от шипка, екстракт от гроздови семки, всичко това създава индивидуална защита на клетката отвън, докато вътрешната антиоксидазна защита са повлиява от микроелементите мед, цинк, селен, манган, които активират антиокислителните ферменти. На трето място, това е подсилването на клетъчните стени – витамин А и Е, цветчетата на невена, съдържащи антиоксиданти проникват в клетъчната обвивка и там блокират деструктивните процеси и образуването на “пукнатини”.

Новата посока на повлияване здравето на индивида и прилагането на лечебни смеси включва рецепти от древната източна медицина, които са многокомпонентни и съдържат преди всичко естествени природни храни с позитивно, адаптивно действие върху организма. Това са чисти храни, отглеждани по начин, който съчетава отделянето на биологично активните съставки от останалите съставки на храната и включването им в храненето като мощни енергийни компоненти.

Наред с това, особено влияние върху здравето и организма, оказват напитките.