Бременност

Фолиевата киселина – задължителна за жени в репродуктивна възраст

Фолиева киселинаИма 8 витамина от група В, всеки от които има съществено значение за човешкия живот. Един от тях обаче заема централно място през последните години. Той е бил изследван множество пъти и може да се назове дори супер-витамин за женското здраве. Нарича се фолат, фолиева киселина или витамин В9.

За да има ефект фолиевата киселина върху здравето, трябва да се приема преди и по време на бременността. Неговата роля е за предотвратяване на вродени дефекти на невралната тръба, състояние при което мозъкът, грабначния мозък или неговото защитно покритие не се развиват правилно или напълно при плода. В действителност, фолиевата киселина е от решаващо значение за предотвратяване на NTD. Така че през 1998 година, FDA направи задължително обогатяването на зърнените култури с този мощен витамин. От тогава е настъпило процентно намаление в проявата на дефекти на невралната тръба.

Последните изследвания показват, че ниските съдържания на фолат по време на бременност водят до аутизъм и Аспергер при децата. Въпреки че са необходими допълнителни пручвания, за да се направи по-сериозна констатация. Така или иначе това е от решаващо значение особено при жени, които са фертилни или се подлагат на процедури за забременяване, да приемат през половата си зрялост витамин В9. За да сте сигурни, че получавате достатъчно количество от този супер-витамин, включете храни, богати на фолат – бобови култури и тъмните листни зеленчуци са чудесен източник.

Жените в детеродна възраст да бъдат сигурни, че получават 400 мкг минимум чрез диета или добавки. Кърмещите жени се нуждаят от 500 мкг на ден, така че е добра идея да продължат пренаталната добавка по време на кърмене. Ако една жена е имала бебе с вроден дефект и се планира да забременее отново се препоръчва тя да вземе по-висока доза от фолиевата киселина до 4000 мкг, за да се намали риска от още едно бебе с NTD.

Някои от най-добрите източници на фолиева киселина са: леща, боб, спанак, зеле, броколи, ряпа.

Чрез 2 и ½ чаши зеленчуци, богати на фолиева киселина, Вие ще сте сигурни, че сте покрили дневното количество. Зърнените закуски и бял хляб също са обогатени с фолиева киселина, но не забравяйте да направите вашите закуски, пълни с фибри и бета-витамини, които се намират в триците и зародиша. За да получите бърз и естествен тласък с фолиева киселина смесете – 3 портокала, голяма шепа суров спанак, 1 папая, банан и авокадо в блендер за освежаваща и тонизираща фолат-напитка.