Обзавеждане

Избор на единично легло с матрак – кои са важните аспекти?

Избор на единично легло с матракПокупката на единично легло с матрак е проста работа само привидно. Всеки, който се е отправял към специализиран магазин за мебели с настройката, че бързо ще избере идеалния модел, се е оказвал неприятно изненадан. Огромният асортимент от продукти с различни дизайни, конструкции и форми прави избора доста сложен. При матраците ситуацията е още по-сериозна.

Размерът – първият фактор, заслужаващ внимание

На пръв поглед може да изглежда, че с дължината и ширината на единичните легла всичко е повече от очевидно, но това далеч не е така. Днес производителите изработват леглата ‘’персон’’ в диапазон, включващ следните размери:

  • 70×190;
  • 80×190;
  • 90×190;
  • 70×200;
  • 80×200;

Когато избират единично легло по размер, купувачите се ръководят преди всичко от физическите данни на бъдещия ползвател. Например, за човек с висок ръст, се търси модел с по-голяма дължина, със солидно телесно тегло – продукт с максимална ширина. Същото важи и за случаите, когато леглото се избира за тийнейджър.

Друг момент, който влияе на крайните размери на мебелите, е размерът на спалнята. В просторна стая можете да си позволите голямо единично легло с матрак, докато ограниченото пространство изисква по-ергономичен вариант. Единични легла най-често се купуват за стая на подрастващ/тийнейджър. В този случай е добре да се предвиди, че младият човек ще продължи да расте на височина.

Материалът – кои са възможните опции?

При покупката на каквито и да е мебели, един от най-важните фактори е материалът, от който са изработени. Експертите препоръчват да се обърне внимание на параметри като състав, екологичност и качество на обработката на материала – само в този случай можете да разчитате на спокоен и наистина здрав сън.

Днес производителите използват:

Естествено дърво. Екологично чист, приятен като текстура, дишащ и издръжлив материал. Дървото осигурява на мебелите както атрактивен изразителен дизайн, така и специална енергия. Днес за производството на легла се използват най-различни дървесини – от мек бор до по-издръжливите дъб и бук. Единственият недостатък на леглата от масив е тяхната висока цена.

MDF. Плоскостите със средна плътност се намират между естественото дърво и по-достъпните компоненти. Материалът се характеризира с повишена якост, не съдържа токсични смоли и съединения, което позволява да се използва за създаване на мебели в различни стилове и с разнообразни дизайнерски възможности. Леглата от MDF най-често се отнасят към средната ценова категория.

ПДЧ. Продуктите от ПДЧ обикновено се представят в бюджетния сегмент. Именно от него се произвеждат евтини единични легла, които привличат купувачи както с цена, така и с относително качество. ПДЧ е достатъчно здрав материал и е способен да издържи дълго време без деформации и повреди.

Метал. Модерните метални легла изглеждат необикновено и често имат елегантен, актуален дизайн, благодарение на елементите си от ковано желязо. Такова единично легло ще служи десетилетия наред, без да губи нито привлекателност, нито практични свойства, но само ако е с високо качество.

Избор на матрак

Покупката на матрак едновременно с леглото е много практично решение, което ви позволява да получите всичко необходимо, за да обзаведете стаята за сън без да губите време. Изборът на матрак за единично легло може да се улесни значително, като се вземат предвид следните три параметъра:

Размер. Размерите на матрака трябва да съвпадат точно с дължината и ширината на леглото – дори стъпка от 10 сантиметра може да доведе до дискомфорт и проблеми със съня. Ако продуктът ще бъде закупен от същото място като леглото, продавачите ще ви помогнат да го изберете точно според желаните параметри.

Степен на твърдост. При единичните матраци разпределението на натоварването се простира на по-малка площ, така че не са необходими компромиси. Можете да закупите модел с обичайната степен на еластичност или да изберете продукт, след като легнете върху всички матраци, които ви харесват.

Качество. Здрав и спокоен сън може да осигури само модел от доверен производител, изработен в стриктно съответствие със стандартите. Когато купувате, трябва да поискате от продавача документация за матрака – всички важни сертификати обикновено са приложени към качествените продукти.