Обзавеждане

Може ли съвременната спалня да е модерна

модерна спалняПоложете усилия да направите пространството на спалнята уютно и спокойно, избирайте мебелите и декора сами. Нали именно тази атмосфера ежедневно ще ви дарява с прекрасно утро? На практика нито нощните шкафчета, нито килимчетата, нито щорите на прозореца – нищо не е важно толкова, колкото вашите емоции и усещания от създадения от вас стил.

Но интериорната мода, както и всяка друга, не е много категорична и оставя възможност да намерите лично за себе си подходящо решение. Една от последните тенденции в дизайна на интериора на спалнята е приоритетът на естествените цветове и природни материали. Ето как може да изглежда съвременната спалня, ако се използват най-актуалните разработки в дизайна: дървен под (паркет), стени в светло-зехтинен цвят практически без орнаменти, лаконична форма на дървеното легло с високо възглавие, от същото дърво нощни шкафчета, монтирана в тавана светлина и натурални небоядисани тъкани.

От покритията за стена модата отново ни връща фототапетите. За тях спалнята е най- подходящото място, тъй като повечето изображения способстват за релаксация – гладката повърхност на езерото или лодка в реката, лятната гора под лъчите на слънцето, светла тераса, увита в бръшлян, поляна с цветя. На техния фон прекрасно изглежда плетена или даже кована мебел. И едната и другата днес много често се използват в мебелировката на спалните. Психологически това ни напомня за лятната почивка сред природата – от това да се отпуснем ни е по-лесно, а сънят ни ще бъде по-здрав и спокоен. Кованото легло е изящно и изразително – става истинско украшение. Като допълнение към кования креват може да се подберат лампи,изпълнени в същия стил. Кованите мебели и аксесоари могат да бъдат декорирани с различни цветове на патина – от златно до зелено. Това придава на интериора особен разкош от антикварен, винтажен характер, правейки стаята уютна и мила.

Не по-малко актуални в спалнята са мебелите от тъмно дърво– венге или зебрано. Към легла в такова изпълнение дизайнерите препоръчват избелените цветове – светъл дъбов паркет, ленени пердета с печатна рисунка, а като килим – кожи (изкуствени или натурални) или плетени килими от юта. Тъмно-шоколадовите тонове на дървесината могат да се използват в паркета или всяко друго подово покритие. Такава тема – съчетание на натурални, но контрастни цветове в палитрата на спалнята е по източно изискано, по европейски свежо и по човешки много комфортно. Много съвременни колекции мебели за спални предпочитат именно този тренд.

Но всеки път тапицерията е главен декоративен и стилообразуващ елемент. Тя може да бъде от кожа, атлаз или даже от сив костюмен туид. Именно на този материал подбират покривала, декоративни възглавници. А самите легла трябва да бъдат ниски, при това колкото по-ниско –толкова е по-модерно. При съвременните кревати практически отсъстват краката, но затова има рамка по периметъра, която може да се използва като рафт или масичка . Основно мнозина предпочитат класическия стил при мебелирането на спалнята. И това е напълно разбираемо. Първо колекциите мебели в исторически стил в магазините са много, затова не е трудно да изберете подходящо лично за вас комплектуване. Второ класиката е модерна винаги, тя никога не остарява и не ви омръзва.

Ако ще говорим за богато декорирани мебели, то ви препоръчваме да предпочетете светлите тонове в съчетание с позлата или мебели, покрити с бяла матова боя. Както разбирате, това са съвършено две различни направления в класическия интериор.Ако първият е разкошна нега и кралски сън в коприни и атлазени облаци, то вторият е интериор за принцеси, поклонниците на трогателната и нежна класика. В класическите спални може да творите, съчетавайки в една стая няколко исторически стилове.

За най-популярни стилове при спалните мебели дизайнерите считат барока и рококото.Изящната дърворезба, изобилието на декора и позлатата, атлазените и кадифени тапицерии приспиват най-бодрите умове, затваряйки очите в сладък сън. Между другото атлазът и кадифето често се използват и при стенните покрития в спалните. Отрязъци от платове се опъват върху дървени рамки и оформят с тях стените като тапети. Безусловно подобни тапети изискват специална внимателна грижа, затова чуждестранните фабрики пускат специални тапети с текстилно покритие. Това могат да бъдат и басма, и кадифе, и коприна с характерни рисунки. В допълнение към класическите мебели подбират бронзови осветителни тела –полилеи, бра, торшери.