За дома

Как да изберем подходящия бойлер според метода на монтаж

Как да изберем подходящия бойлер според метода на монтажКогато стане въпрос за избор на бойлер, трябва да се вземе предвид и вида не неговия монтаж. В зависимост от начина на закрепване има два вида устройства: вертикални и хоризонтални.

Първите загряват водата по-бързо, което значително спестява енергия. Вторите се нагряват по-бавно, но са компактни по размер.

При вертикалните уреди нагревателният елемент се намира в долната част на резервоара, при хоризонталните уреди – на страничния панел. И двата модела са качествени бойлери.

Хоризонтален бойлер

В малки стаи е по-добре да инсталирате хоризонтален бойлер. Може да се монтира компактно на стената, под тавана. Няма да заема много място, но в същото време редовно ще изпълнява функцията си. Вертикалният модел може да бъде монтиран на пода или на стена. Но обикновено е обемиста и заема значително повече място.

Какво трябва да знаем за инсталацията на бойлера

Не инсталирайте уреда сами. По-правилно е да поверите тази работа на професионалист. За монтаж може да са ви необходими допълнителни фитинги, крепежни елементи, филтър, клапани и водопроводи. Необходимо е да се направи правилно заземяването, да се съпостави работното налягане на котела с налягането във водоснабдителната система (в случай на несъответствие ще трябва да инсталирате специален редуктор). Ако не вземете предвид всички тези нюанси, инсталирането на бойлера може да се извърши неправилно, което не само ще намали ефективността на неговата работа, но дори може да доведе до повреда.

Допълнителни функции

Когато избирате бойлер, трябва да обърнете внимание на допълнителни функции, от които пряко зависи степента на неговата безопасност. Ето ги и тях:

Защита от прегряване

Тази функция изключва уреда, ако има опасност от кипене на водата. По този начин нагревателят на потока е защитен от повреда на нагревателния елемент, а акумулаторният нагревател е защитен от разкъсване на резервоара.

Защита от влага (IP)

Ако в банята е монтиран бойлер, очевидно е, че върху него могат да паднат пръски вода от чешмата, капки и струи от душа, от които трябва да бъде надеждно защитен. Ако нивото на IP не е посочено в техническия паспорт на устройството или тази стойност е твърде ниска, не трябва да го купувате, тъй като е опасно. IP нивото на устройството, инсталирано в банята, трябва да бъде най-малко 44, в сухо помещение – най-малко 23. Ако не знаете как да изберете електрически бойлер по ниво на IP, свържете се със специалист.

Функция за автоматично изключване

Снабден е с устройство за утечителен ток (RCD), което предотвратява изтичането на електрически ток в нагрятата вода.

Предпазен (възвратен) клапан

Той облекчава излишното водно налягане и предотвратява изтичането на вода от резервоара за съхранение. Монтира се на входа на водопровода.

Топлоизолационен слой

Топлоизолацията е необходима, за да поддържа водата топла за дълго време (като по този начин спестява електричество и съответно пари). Най-добрата топлоизолация е полиуретанова пяна с дебелина най-малко 35 мм.

Таймер

Това дава възможност за загряване на вода през нощта, когато електричеството е по-евтино.