Авто-Мото

Как да изгърмим турбото на двигателя

Как да изгърмим турбото на двигателяНяколко начина, по които със сигурност ще сменяте турбото на двигателя. Разбира се, препоръчително е да се запознаете с тях само в текстов вид.

1. Постоянно активиране и деактивиране на турбото. Тоест каране около оборотите, при които то се задейства, но веднага връщане на по-ниски. Така турбото се активира за малко и пак изключва. Честото правене на това води до фатални последици.

2. Претоварване на турбото. Или иначе казано каране на лимита на оборотите, при това сравнително често.

Горните фактори ускоряват изгърмяването на турбото, особено когато то е на възраст или е било с лоша поддръжка. Някои признаци за притеснение са:

1. Закърнели уплътнения. Те са много важни за добрата работа на турбото и, ако са престарели и закърнели, могат да доведат до сериозни проблеми.

2. Теч на масло. Когато уплътненията започнат да не държат, течът на масло е първият признак. Изтичането на масло не позволява доброто смазване на елементите и животът на турбото значително се съкращава.

3. Горещина. Турбината работи с изгорелите газове и е близо до двигателя, така че е свикнала на температури. Когато те са прекалени обаче (например прекомерно натоварване на двигателя в горещ ден) ще доведе го прекомерно увеличаване на налягането в турбото, което може да повреди компонентите.

4. Напукан корпус. Може да бъде причинен от някоя или комплекс от няколко от гореизброените причини. Например нагорещен корпус и рязко охлаждане със студен въздух. При наличие на пукнатина турбото не може да компресира добре и губи свойствата си.