Авто-Мото

Как да подготвим автомобила за пролетта

Как да подготвим автомобила за пролеттаХубавото време е добра предпоставка за дълги пътешествия към любими дестинации. Но за да бъде пътуването ни изпълнено само с позитивни емоции е добре да подготвим автомобила си предварително.Хубавото време е добра предпоставка за дълги пътешествия към любими дестинации. Но за да бъде пътуването ни изпълнено само с позитивни емоции е добре да подготвим автомобила си предварително.

Ето и по-важното, на което да обърнем внимание:

1. Маслото. Добре е да го смените, ако изминатия пробег (от последната смяна) надвишава 10 000 км. Пролетта е подходящ период за тази смяна. Това е така, защото през зимата двигателите са студени и има много пропуски на бензинови пари в картера, което води до разреждане на маслото.

2. Спирачна система и ходова част е добре да бъдат прегледани обстойно. Многобройните дупки на пътя претоварват автомобила и често крият сериозни заплахи за сигурността.

3. Проверете охладителната система – всички детайли се преглеждат обстойно за течове. Проверете работата на вентилатора и почистете радиатора от мушички и други боклуци, които намаляват значително охлаждането.

4. Сменете гумите! При температура на въздуха над 15 градуса е добре да смените зимните гуми с летни.
! Не забравяйте да следите налягането в гумите, което гарантира и по-дългия им живот, по-голяма безопасност за вас и не на последно място – намален разход на гориво. Използвайте TPMS система, с която можете да следите непрекъснато налягането и температурата в гумите на вашия автомобил.

5. Климатикът – добре е да се преглежда от специалист на всеки две години, защото фреонът в системата се рециклира, почистват се и радиаторите. Ако е необходимо се сменят клапани, филтри и уплътнители.

6. Светлините – от изключително значение за безопасността на пътя е всички налични пътепоказатели (мигачи, габарити, фарове и стопове) да са в изправност.

7. Чистачките – специалистите съветват да смените чистачките си след зимния сезон. В повечето случаи през зимата чистачките замръзват и след размръзване перцето не работи добре. Не забравяйте да смените и почистващата течност в резервоара. Заредете с лятна течност, която почиства дъждовните капки, насекомите, прахта и мръсотията по стъклото.