Авто-Мото

Как се правят панели от фибростъкло за колата

Как се правят панели от фибростъкло за колатаРаботата с фибростъкло изисква доста търпение и практика, за постигане на перфектен резултат. Но ако обичате да творите и да работите по колата си, е ценно и много полезно умение. Днес ще се запознаем с основните моменти при правенето на панели от фибростъкло.

1. Внимателно измерете панела, който ще пресъздавате. Ако ще е изцяло нов, то тогава внимателно измерете мястото, където ще го монтирате, за да си пасне добре с останалите панели. Отбележете и местата, където панелът ще се захваща за купето.

2. От един (или няколко, според размера и сложността на панела) блок стиропор или по-твърда пяна изрежете калъпа на панела. Няма проблем да използвате няколко блока, които да сглобите.

3. С шкурка 180 загладете калъпа и го намажете с кит. След като изсъхне изгладете повърхността с шкурка 220.

4. Напръскайте с полиестерен грунд и изчакайте да изсъхне добре. Той ще е доста по-гъст от стандартния грунд и затова ще съхне по-бавно. Започнете с шкурка 180 и постепенно я сменяйте, докато стигнете водна шкурка 1000, за да сте сигурни, че кaлъпът е перфектно изгладен.

5. Оставете калъпа да престои поне 3 дни, като всеки ден го третирате със специална вакса за целта.

6. Напръскайте със специален за целта гел и изчакайте малко. Когато започне да засъхва намажете калъпа със смола.

7. Вземете листовете фибростъкло и ги разделете на по-малки и тънки парчета. Поставете ги директно върху смолата. Минете с валяк за фибростъкло, за да изведете всичкия въздух навън.

8. Положете нов слой смола и още фибростъкло. Общо трябват около 6 слоя фибростъкло, за да сте сигурни в здравината на панела.

9. Изчакайте смолата да изсъхне напълно. С помощта на бръснарско ножче отрежете евентуалните стърчащи нишки на фибростъклото.

10. С помощта на дървена пръчица започнете да отделяте панела от калъпа. Може да си помагате с пистолет с горещ въздух.

11. Тъй като ще работите със силни химикали е препоръчително да сте в добре проветрено помещение и разбира се е задължително да използвате ръкавици и предпазна маска.