Взаимоотношения

Как да поемеш пълен контрол над живота си

Как да поемеш пълен контрол над живота сиПоеми пълен контрол над живота си без това да е свързано само и единствено със стрес. Можеш да постигаш целите си с лекота, стига да знаеш какво, как, колко и защо точно го искаш.

Ето какво имаме предвид:

1. Определи приоритетите си
Първото нещо, с което трябва да започваш деня си, е да си поставяш приоритетни цели. Записвай всичко, което искаш да свършиш днес или пък да ти се случи и си задай въпроса колко щастие ще ти донесе то, какъв стрес ще изживееш, за да го постигнеш, и колко ще улесни живота ти. Така ще знаеш кое е важно за теб и кое може да почака.

2. Знай лимита си
Винаги, когато строиш въображаеми кули, трябва да си наясно в кой момент те ще се сринат. Трябва да си наясно във всеки един момент до колко можеш да държиш контрола върху ситуациите, в които попадаш. Балансирай между амбиции и реализъм и не допускай да наскачаш самата себе си.

3. Бъди сигурна в решенията си
Можеш да поемаш контрол над нещо само ако си абсолютно сигурна в него. Не залитай в решенията си и твърдо отстоявай позицията си. Съмнението е най-големият враг по постигане на целта, но ако знаеш какво точно искаш, няма как да се препънеш по пътя към успеха.

4. Чист дом, чиста мисъл
Може да ти звучи смешно, но чистият и подреден дом всъщност е отражение на мисълта. Когато всяко нещо на бюрото ти знае мястото и предназначението си, респективно това се отнася и за банята, кухнята и всекидневната, то ти самата си наясно какво, къде и защо го искаш. Не допускай хаоса наоколо, защото той ще се пренесе и в съзнанието ти. А това е пагубно.

5. Планирай по точки
Нали не очакваш да получиш повишение, докато удължаваш обедните си почивки? Или пък вярваш, че ще срещнеш любовта, докато си стоиш вкъщи? Да, точно така – успехът идва вследствие на усилия и ясна стратегия. На лист хартия нарисувай триъгълник и най-горе изпиши целта си. След това попълни какво е необходимо да направиш на отделните нива. Каква ще бъде основата ти, до какво ще те отведе тя, след това какво ще бъде нужно и така чак до върха.

6. Анализирай живота си
Анализирай как протича една твоя седмица по часове. Ако си стресната от факта, че прекарваш повече време в офиса, отколкото вкъщи, че почти не срещаш приятелите си, че с половинката ти не сте излизали на романтична вечеря от няколко месеца, опитай да промениш начина си на живот. За всичко има време, стига да го разпределяме правилно.

7. Играй си с времето
Всичко е съвсем просто. Ако имаш един час и свършиш ефективно работата си за 30 минути, останалите 30 можеш да прекараш в четене на книга онлайн, уговорка за среща с приятел, разговор с колега. Същото се отнася и до дома ти. Ако успееш да измиеш чиниите за 20 минути, а си си поставила срок от половин час, в останалите 10 можеш да си направиш едно кафе и да му се насладиш. Балансирай полезното с приятното и така ще бъдеш истински щастлива.

8. Споделяй с близките си
Стресът на всички ни идва в повече. Именно заради това трябва да знаеш, че семейството, приятелите и колегите ти могат да ти помогнат да се отърсиш от него. Не пропускай да се чуеш с родителите си, да се срещнеш с приятелите и да обядваш с хората от офиса. Говорете, разказвайте си и черпете от личния си опит.