Интересно

Как да си направим нетоксична свещ от пчелен восък

нетоксична свещ от пчелен восъкСтандартните свещи, които всеки от нас обича да пали вечер в стаята, могат да бъдат доста токсични. Соевите са добра алтернатива. Те обаче не могат да стъпят и на малкия пръст на онези, изработени от чист пчелен восък. Миризмата на мед, която ще се разнесе в дома ви, е неповторима. Освен това са безвредни, горят напълно естествено и са подходящи за хора с алергии.

Именно поради тази причина днес ще ви покажем как да си направите съвсем самички свещ от пчелен восък.

Необходими продукти:

Тънък слой чист (неоцветен) пчелен восък (или по-дебела пита, но ще трябва да я нагорещите и разстелете) , фитил, дървена дъска, сешоар, нож.

Приготовление:

1. Поставете един слой пчелен восък върху дървената дъска.

2. Използвайте сешоар, за да го нагорещите съвсем лекичко – 4-5 секунди са напълно достатъчни. Така слоят ще може да се навива много по-лесно.

3. Време е да си направите подходящ по дължина фитил. Наложете го по широчината на слоя пчелен восък и добавете 5 сантиметра към нея. Използвайте остър кухненски нож, за да го отрежете.

4. Поставете фитила отново върху восъка, като оставите 5-те допълнителни сантиметра да стърчат от едната страна.

5. Започнете да навивате пчелния восък, докато не получите свещ с дебелина, която ви устройва. Ако объркате нещо, винаги може да използвате сешоара, за да развиете слоя и да започнете отново.

6. Когато сте доволни от големината на своята свещ, вземете кухненския нож и изрежете останалата част от слоя.

7. Подкъсете фитила и запалете свещта.