Интересно

Как да спим по-до късно

спане до късноС напредване на възрастта човек има нужда от все по-малко сън, твърдят учените. Аз пък ви казвам, че без значение на каква възраст сте, по някога всеки има нужда от дълга и ползотворна почивка в леглото. Ето няколко съвета как да си я осигурите.

1. Определете предварително деня, в който смятате да поспите подобаващо. Най-често това е събота или неделя. Това е и добър вариант да „презаредите“ батериите след като цяла седмица сте ставали рано-рано, за да отидете навреме на работа/училище/университет или там, където ходите всяка сутрин.

2. Бъдете сигурни, че шансът тъщата, други роднини или приятели да ви дойдат на изненадващо гости точно в този ден е сведен до минимум. Направете тактично проучване за плановете за потенциалните „досадници“ предварително.

3. Преди да си легнете изключете домашния си телефон, ако все още разполагате с такъв. Уверете се, че и двата ви мобилни апарата са нагласени да звънят на вибрации и са отдалечени на безопасно разстояние от главата ви и няма да ви събудят, ако започнат да вибрират.

4. Пуснете щорите или пердетата, за да не се събудите от първите слънчеви лъчи или светлината на настъпващия ден.

5. Опитайте се да свършите повечето си работа. Не оставяйте неотложни задачи за деня, нарочен за спане, защото има голям шанс да се събудите преждевременно с мисълта, че имате да вършите нещо важно.

6. Изпийте чаша топло мляко. Пъхнете се под завивките, прочетете четири страници от любимата си книга и се наспете „със страшна сила“.