Авто-Мото

Как се прави дизеловото гориво

Как се прави дизеловото горивоДизеловото гориво има доста предимства спрямо бензина. Или поне така е по-общото твърдение. То е създадено от Рудолф Дизел, който е патентовал и първия дизелов двигател през 1892г.

Създаденото от него дизелово гориво не е било на базата на петрол, а на фъстъчено масло. На практика дизелът е бил замислен с идеята да бъде „био дизел” от самото начало. Производството на дизел от нефт обаче е по-лесно и евтино и затова бързо превзема идеята.

Как се прави

Суровият нефт се изпраща в рафинерия. Там преминава през три процеса.

Първо се сортира. За целта нефтът се подлага на голяма топлина, от което се разделя на газове и течности. В горната част на кулите за дестилация разбира се отиват газовете (пропан-бутан). В средата е самото дизелово гориво, а в дъното се утаяват смеските, които ще се ползват за лубриканти. След това се прилага топлина до различните точки на завиране на определените елементи. Така се отделя още газ, бензин, дизел, лубриканти.

Така започва и вторият етап. Чрез катализатор се предизвиква реакция за отделянето на още дизел и бензин.

Накрая идва и третият етап. Към дизела се прибавя нов катализатор, който, заедно с водород, работи за елиминирането на сярата в сместа. След това горивото се подлага на серия филтрации за премахване на останалите вредни елементи, доколкото това е възможно разбира се. Резултатът е максимално чисто дизелово гориво, готово за доставка.