Авто-Мото

Какво да правим, ако новият ни двигател не запали

Какво да правим, ако новият ни двигател не запалиМонтирахте нов двигател в колата, свързахте всичко и дойде заветният миг на първото му запалване. Завъртате ключа и… двигателят не запалва. На подобен проблем може да се натъкнете и, ако сте правили основен ремонт, на стария агрегат. Ето какво да проверим, ако новият ни двигател отказва да стартира.

1. Проверете връзките на акумулатора и самия акумулатор. Препоръчително е да е нов. Акумулаторът трябва да предава поне 10 волта, за да могат да запалят повечето двигатели. За целта може да проверите с мултицет.

2. Проверете дали има искра от свещите. За целта извадете една свещ и я закачете обратно за кабела. Допрете я до метална част от купето и завъртете ключа. Ако има искра, проверете следващата свещ. Проблемът може да е както дефектна свещ, така и дефектен кабел.

3. Проверете електрическата система. Един забравен или грешно свързан кабел е достатъчен да не позволи да запалите двигателя. Ако сте сменили двигателя с друг модел, то тогава ще трябва да препрограмирате и компютъра на колата, тъй като най-вероятно той няма да го разпознава и няма да го стартира от мерки за безопасност.

4. Проверете горивната система. Възможно е бензиновата помпа да е отказала, да има запушена тръба или друг проблем, който да не позволява на горивото да достига до двигателя.

5. Проверете компресията на двигателя. За целта ще ви трябва устройство, което да поставите на мястото на една от свещите. Махнете останалите свещи и завъртете ключа и задръжте за няколко секунди. Устройството ще провери компресията и ще ви даде резултат. Ако е твърде ниска, при сглобяването на двигателя може да сте пропуснали или недозатегнали някой елемент.