Авто-Мото

Какво не трябва да забравяме когато возим деца

деца в колатаКогато возиш деца в колата, увери се,че са с колани.

Ако трябва да избереш най-безопасното място за детето в колата си – това е дясната страна на задната седалка – по диагонал на шофьора.

Дете до 13 годишна възраст не бива да се поставя срещу седалка с въздушна възглавница, за да не пострада от силата на отварянето й в случай на инцидент.

Малките деца, особено до една годинка, е добре да се возят с гръб към движението, на столче, монтирано специално в тази посока.

За бебета и малки деца задължително използвай специално предназначените за автомобили детски седалки. Малките деца са с по-слаби мускули на гърба и, затова седалката им осигурява по-голяма безопасност по време на път.

Важно е каква детска седалка ще избереш – определя се според теглото и възрастта на детето. На гърба й има стикер с указание.

Обикновено детските седалки са 3 групи:

Група 0 – за деца до около 15 месеца и до 13 кг.

Група 1 – за деца от 9 месеца до около 3.5 г и от 9 до 18 кг

Група 2+3 – за деца от 3.5 да около 12 години и от 15 до 36 кг

Увери се, че детската седалка е правилно монтирана и, че всички части са й изправни, че не е нагрята от температурата в колата или не е прекалено студена.

Ако искаш да завиеш детето по време на път – първо постави предпазните колани на седалката и тогава, върху цялото столче – одеалцето.

Рисковано е по време на път да се дават шишенца, близалки или други остри предмети на детето.