Авто-Мото

Кратка история на битката между Ferrari и Ford през 60-те

Кратка история на битката между Ferrari и Ford през 60-теАвтомобилните спортове изобилстват с невероятни истории. Една от най-интересните несъмнено е битката между Ferrari и Ford през 60-те години на 20-век.

В началото на 60-те Хенри Форд Втори е бил силно заинтригуван от идеята автомобил на Ford да участва на 24-часовите състезания в Льо Ман. Междувременно той получил и информация, че основателят на Scuderia Ferrari Енцо Ферари има интерес в това да продаде компанията си на Ford. Форд похарчил милиони долари в оценки на заводите и състоянието на скудерията, провел и редица преговори с Ферари.

Енцо обаче останал крайно недоволен от условията, които Форд му предложил. Той нямало да бъде единствен ръководител на скудерията, нито щял да може да се състезава на Индианаполис 500, защото Форд не искал Ферари да го конкурират в „домашното” му състезание. Затова Енцо се отказал от сделката в последния момент, което вбесило Хенри Форд Втори.

Той заповядал на състезателните си инженери да разработят автомобил, който да унижи Ferrari на 24-часовите състезания. От 1960 до 1965г. Ferrari спечелили всички 24-часови състезания на Льо Ман. Първоначалните опити на Ford се оказват неуспешни. Автомобилът GT40 е бил разработен заедно с Lola, но остава победен от Ferrari в две поредни години.

През 1966г. обаче Ford се свързват с Карол Шелби, който преработва GT40. Още същата година автомобилът печели първа, втора и трета позиция на Льо Ман. GT40 печели състезанията и през 1967г., 1968г. и 1969г. Междувременно Ferrari напускат временно спорта, след като нови правила на FIA забраняват двигателите, които те използват. По този начин компанията така и не отговаря директно на GT40. Когато се завръща в спорта вече GT40 е отстъпил лидерството си на Porsche.