Авто-Мото

Как работят електромобилите

електромобилСпоред мнозина електромобилите са бъдещето на автомобилизма. Концепцията им наистина си заслужава, но в момента електрическите коли са далеч от възможностите на бензиновите и дизеловите им предшественици. Въпреки това електромобилите не са ново изобретение.

Малко история

Историята на електрическите коли датира още от 19в. Първите екземпляри се появяват през 1880-1890г. Тогава те са били и по-бързи и надеждни от своите бензинови конкуренти, но лошата ел. инфраструктура и трудното зареждане ги оставя на заден план.

Как работи

Вместо стандартен двигател, електромобилът разполага с електрически мотор. Той е свързан към предавателната кутия, която предава мощността му към колелата. Преди мотора има контролер, който приема командите от педала на газта, който пък е свързан към потенциометър. Контролерът има и за задача да определя каква част от мощността на мотора да се изпраща към трансмисията и каква част да се използва за зареждане на батериите. В хибридните автомобили, зареждането на батериите се извършва от бензиновия/дизеловия двигател и на практика няма нужда от спиране за зареждане на батериите.

Ограничения

За съжаление все още не са изобретени батерии, които да съхраняват достатъчно количество заряд за дълги пътувания или шофиране с високо натоварване. В същото време батериите са изключително обемни и тежки, което внася допълнително ограничение в електромобилите. По-голямата част от енергията им отива само и единствено, за придвижването на собственото си огромно тегло.

Батериите са и много скъпи с ограничен цикъл зареждания, което прави поддръжката на електромобил предизвикателство за портфейла, дори и при сегашните високи цени на дизела и бензина. Най-голямото ограничение обаче е фактът, че при повечето електромобили зареждането се извършва от контакта и отнема доста повече време от 2-те минути, които са необходими, за да напълните резервоара на стандартния си автомобил.