Кухните по света

Кухнята в Лигурия – Италия

Кухнята в Лигурия - ИталияЛигурия известна със своите билки и зеленчуци, риби и морски дарове. Поради липса на подходяща земя за засаждане на пшеница, се използва нахут.

Panissa – вид полента.

В този район кестените се консумират като източник на въглехидрати.

Макаронените изделия включват – corzetti от долината Полчевера (Polcevera), pansoti (равиоли в триъгълна форма, пълнени със зеленчуци), piccagge (тестени панделки, направени с малко количество яйце, поднесени със сос от артишок или сос песто), trenette (паста направена от пълнозърнестта пшеница, оформена в дълги ленти и се сервира с песто, варен фасул и картофи), trofie (лигуриянско ньоки, направено от пълнозърнесто брашно и варени картофи под формата на спирала).

Много от хората от района са емигрирали в Аржентина в края на ХIХ – началото на ХХ век, оказвайки влияние върху кухнята на този регион.

Лигурия е италиански винен район, намиращ се в северозападния регион на Италия, покрай италианската ривиера. Ограден е от винения регион Пиемонт (на север), Алпите и френският винен регион на Прованс (запад), виненият регион Апенините и Емилиа Романа (изток), малка част с Тоскана (югоизточната част). Лигурия има няколко деноминацирани, оригинални и контролирани региона за вино. Най-много се цени Cinque Terre DOC.

DOC – denominazione di origine controllata