Кухните по света

Кухнята в Пиемонт – Италия

Кухнята в Пиемонт - ИталияНай-изтънчената и разнообразна кухня в Италия се намира между Алпите и долината на река По. Районът е известен с различните си еко системи. Обединени са традиционната италианска и френска кухня. Областта с най-голяма вариация от сирена е Пиемонт. Именно там са създадени асоциацията „slow food“ и най-престижната школа за италианска кухня – University of Gastronomic Sciences.

Регионът Пиемонт събира разнообразности като – гъби, артишок, ядки, риболов (риба), трюфели, чесън, сезонни зеленчуци, ориз, сирене, вина от гроздови сортове – Nebbiolo, Barolo и Barbaresco и др. Районът е известен с производството си на вермут и бадемови бисквити. Върхът на всички сирена в района е Castelmagno.

Пиемонт е известен още с качеството на Carru beef (говеждо месо), също и с панаира си „Bue Grasso”, откъдето тръгва традицията за консумирането на сурово месо, овкусено с чесново олио, лимон и сол – карпачо. Най-типично за Пиемонт са традиционните Agnolotti (паста, сгъната с печено говеждо и зеленчукова плънка), Panissa (вид ризото с арборио ориз, боб saliggia, лук, вино barbera, сланина, салам, сол и черен пипер), Taglierini (по-тънка версия на талиатели), Bagna Caida (сос от чесън, аншоа, зехтин и месо), Bicerin (топла напитка, направена от кафе, шоколад и пълномаслено мляко).

Пиемонт е известен и като една от „столиците“ на италианските сладкиши и шоколад (Nutella), захаросани ядки и т.н.