Кухните по света

Кухнята в Емилия Романа – Италия

Кухнята в Емилия Романа - ИталияEmilia-Romagna (Емилия Романа) е най-известна със своята яйчна паста, направена от меко пшенично брашно. Субрегиона Романа е известен още със своите паста вариации: Cappelletti, Garganelli, Strozzapreti, Spoglia lorda и др. Squaquerone – типично и много особено сирене от субрегиона.

Субрегиона Емилия, с изключение на Пиаченца (Piancenza), е силно повлиян от кухнята на Ломбардия. Полентата (царевична) е обща за Емилия и Романа.

Болония се отличава с тестени ястия, като тортелини, лазаня, талиатели и др., които се срещат и в много други части на региона с някои разлики. Уникалният балсамов оцет се прави единствено в емилиянските градове – Модена и Реджио Емилия. Пармиджано Реджано се произвежда в Реджо Емилия, Парма, Модена и Болония. Грана Падано се произвежда в Пиаченца.

Адриатическото крайбрежие е главна риболовна зона, известна със своите змиорки и риби. Силно застъпени са и местните продукти, особено свинското месо – Прошуто Парма, culatello, салам felino, Piacenza pancetta, болонска мортадела, salame rosa и др. Piancenza  е известна още с някои ястия приготвени от конско и магарешко месо.

Десертите – zuppa inglese (дзупа инглезе) – яйчен крем с пандишпан и ликьор Alchermes. Рampepato – коледна торта направена от черен пипер, шоколад, подправки и бадеми.

Най-важните винени райони включват Sangiovese от Романа, Lambrusco от Реджио Емилия или Модена, Cagnina di Romagna, Trеbbiano от Пиаченца.