Бременност

Мъжки стерилитет – причини

Мъжки стерилитетПод термина мъжки стерилитет медицината разбира невъзможността да настъпи бременност при здрава фертилна жена, една година при нормални полови контакти, без използване на контрацептиви, като се спазват фертилните дни на жената. По световна статистика, причините за безплодие се дължат 40% на проблеми от страна на жената, 20% – мъжки фактор, 25% – комбинация от двата, и в останалите 15% -причините остават неизяснени (неизяснен стерилитет). Като проблем обаче, мъжкият стерилитет често е подценяван и не е обект на сериозно отношение, както от страна на партньорите, така и от медицинските лица.

Причините за мъжки стерилитет са многообразни и се дължат на фактори, влияещи на продукцията, складирането на спрматозоиди в тестисите, достатъчен брой жизнени сперматозоиди и качеството им; проблеми при движението им и отделянето им.

Производството на сперматозоиди се извършва в тестисите, които се оформят в пубертета като орган за репродукция и синтез на тестостерон. Веднъж произведени сперматозоидите, чрез сложна система от каналчета се извеждат от тестиса и при полов акт, примесени със секрет от простатната жлеза, се еякулира от и извън пениса. Всички заболявания и състояния, влияещи на тези процеси, могат да доведат до стерилитет.

Mедицински причини:

 1. Инфекции: най-често се дължат на полово предаваните болести – гонорея и хламидии, които водят до проблеми с продукцията или отделянето на еякулата. Възпаленията на тестисите – орхите и на простатната жлеза – простатитите, също са честа причина.
 2. Варикоцеле – представлява разширение на тестикуларната вена, която води до застой на кръвта, анормално оттичане и оттам проблеми в продукцията или дефекти на самите сперматозоиди.
 3. Тумори. Най-чест е семинома на тестиса, но и всички други засягащи този орган, както и хипофизата, могат дадоведат до наручения във всички етапи на спермообразуването.
 4. Антитела срещу сперматозоидите. Срещани рядко, основно при някои автоимунни заболявания.
 5. Увреди на жлезите с вътрешна секреция – хипофиза, щитовидна жлеза и надбъбречни жлези, които могат да повлияят производството на тестостерон.
 6. Ретроградна еякулация. Причините са неизаснени. При нея отделянето на еякулата става в пикочния мехур, а не както е нормално – навън. Обвинява се диабетът, както и състояния след операции на простата и пикочния мехур.
 7. Крипторхизъм. Това е състояние, при което през вътрутробното развитие тестисът не се е смъкнал в скротума. Поради повишената температура в коремната кухина, страда производството на нормални сперматозоиди.
 8. Аномалии в тестисите и семенните каналчета.
 9. Хромозомни аномалии, например  Синдром на Клайнфелтър.
 10. Предходни оперативни намеси на тестисите, простатата, пикочния мехур.

Фактори на околната среда: 

 1. Рентгенови лъчения – Смята се, че прекратяването на облъчването води до възстасновяване на функциите на тестиса. Въпреки това, продължителното излагане на рентгенови лъчи води до трайни увреди в семепродукцията.
 2. Често и продължително носене на мобилни устройства в близост до скроталната област.
 3. Индустриални химикали – бои, пестциди, бензен водят до трайни нарушения.
 4. Прегряване на тестисите – прекалено тесните дрехи, честото използване на сауна, взимането на горещи вани, парни бани и др. подобни загряващи процедури, се смятат като възможни причини, тъй като тестисът е орган функциониращ правилно в скроталната торбичка при температура по-ниска от температурата на тялото.
 5. Анаболи, стероиди и медикаменти, подтискащи функцията на тестиса.
 6. Алкохолна злоупотреба и тютюнопушене
 7. Затлъстяване

Както се вижда, причините за мъжки стерилитет са многообразни и сериозни. Добрата новина е, че  повечето от случаите са напълно лечими и корегируеми, поради което намесата на съответния специалист – андролог, уролог или хирург, може да даде шанс на много двойки за бъдещо поколение.