Бременност

Овулация – симптоми и признаци

Овулация Жените, които се опитват да забременеят, често изпитват разочарования, когато получат отрицателен тест за бременност след пропускане на менструацията. Повечето от тях не си дават сметка, че когато се опитват да заченат, най-важното нещо, което трябва да разберат е кога им е датата на овулацията. Овулацията е когато яйцеклетката се извежда от яйчника. Ако сте пропуснали менструацията си и знаете с точност кога е била вашата овулация, следват само няколко възможности.

– Вие не сте бременна и менструацията ви ще дойде 15 дни или повече от датата на въпросната овулация.

– Вие сте бременна и вашата менструация не идва вече 15 + дни след въпросната овулация.

Ако не знаете кога е настъпила вашата овулация и не знаете кога ще настъпи вашата менструация – при жените, които овулацията не се случва или се случва много рядко, обикновено менструацията е иррегуларна (нередовна) и имат нередовно зацапване или кървене.

Най-фертилните дни за опити за забременяване са 1 – 2 дни преди овулацията и в деня на самата овулация. Малко вероятно е след овулацията да забременеете.
Овулация

Има няколко начина да разберете дали сте в овулация и кога настъпва. Ако имате редовен менструален цикъл може да ви бъдат от полза овулационен калкулатор или овулационен календар, естествено придружен от домашните уринни овулационни тестове за откриване на LH (лутеинизиращ хормон), откриващи пика на LH в урината.

Този метод, за намиране на овулацията е много по-лесен и може да се извършва в домашни условия, по всяко време на денонощието, докато другите методи изискват по-сложни тестове. Когато се опитвате да забременеете, на първо място трябва да знаете кога е вашата овулация. Шансовете за забременяване са всеки месец средно около 20 – 25% или повече , ако следващите 5 условия се спазват:

– Вие имате овулация (вие трябва да наблюдавате тялото си, за да сте сигурни, че овулацията ви ще настъпи или е настъпила). Имате положителен тест за овулация, имате доминантен фоликул, установен чрез преглед (фоликулометрия – ехографско изследване за проследяване на овулацията).

– Той има достатъчно подвижни и жизнено способни сперматозоиди.

– Правили сте опити за зачеване през 4 – 5 фертилни дни.

– Вашите маточни тръби са проходими. И двете ви тръби са функциониращи. Нямате отстранявания на една от двете маточни тръби.

– Вие сте под 35 – 38 годишна възраст.

Шансовете ви ще се понижат значително, ако някои от тези условия не са спазени.

Ако сте бременна, домашният тест за бременност ще покаже 15 + дена след овулация. Ето защо, точният ден на овулацията е от решаващо значение за увеличаване шансовете ви за забременяване и разбира се, да не последва и разочарованието от отрицателен тест за бременност.

Уверете се, че получавате овулация и насочете вниманието си към методи, които ще я открият. Ето защо е добре и да наблюдавате тялото си за признаци и симптоми, особено ако приемате лекарства а като кломифен цитрат (кломид или клостилбегит).