Ремонти

Набор от операции, които почти винаги се извършват при основен ремонт на покриви

Набор от операции, които почти винаги се извършват при основен ремонт на покриви

Основният ремонт на покрив е сложна и трудоемка операция. Тя може да се сравни по трудност и времетраене с изграждането на чисто нова конструкция. Основните ремонти, както и изграждането на нови покриви включват доста голям списък с дейности, които обезателно трябва да бъдат извършени – по възможност качествено. Кои са те – предстои да разберем.

Изграждане на носеща конструкция

Според строители, а също и по мнение на ползвателите на такава услуга, най-сложната част при обновяването на един покрив е изграждането на нова носеща конструкция. В зависимост от площта на сградата, разходите за покупка на дървен материал могат да надхвърлят цената на една частична поправка.

За скелето на покрива се използват специални дървени елементи от полусуха дървесина:

  • Стълбове;
  • Основни биндерни греди (ферми) – Поставят се перпендикулярно на зидовете, които са носещи, при по-скъсената страна на съответната постройка;
  • Столици – билна, средна и подложна;
  • Наклонени подпори;
  • Дебели дъски – свързват стълбовете и ребрата на покривния кофраж.

В зависимост от вида на покривния материал, рамката на покрива може да бъде плътна (за заковаване на битумни керемиди) или тип летвена скара (за стандартни керемиди). При изграждането на летвена решетка се взема предвид размера на стандартните керемиди. Ако скелето на амортизирания покрив не е силно засегнато от гниене, изграждането на носеща конструкция може да се избегне.

Полагане на хидроизолация

Хидроизолационният слой под основния покривен материал не винаги е задължителен. Добрите фирми за ремонт на покриви от ранга на Realperfect полагат изолация, за да ограничат риска от течове в случай на повреда в най-горното покритие. Дали ще се положи изолираща мембрана или не, се определя индивидуално – според вида на покривния материал, наклона на покрива и възможностите/ предпочитанията на клиента.

Подложен слой се поставя под битумни керемиди, за да се повиши сцеплението между основната настилка и битумните плочи и за да се ограничи амортизацията на материалите. Изолацията защитава дървената конструкция от гниене, но също така намалява топлинните загуби. Действа също като термо и шумоизолация.

Нареждане на основния покривен материал и извършване на довършителни работи

След като покривната конструкция е напълно завършена и изолирана, следва полагането на основното покривно покритие – керамични керемиди, битумни керемиди, метални листови плочи, ондулин и т.н. Сложността на инсталиране зависи от материала. Реденето на обикновени керемиди се смята за по-бърз метод, докато битумът се фиксира трайно с пирони, което леко забавя операцията.

След полагане на покривната настилка следва списък с довършителни операции. Сред тях са: поставяне на капаци на билата. За да бъдат сигурно и надеждно фиксирани, те се запечатват с варо-циментов разтвор. Задължително е да се направи обшивка на комините и другите отвори, например капандури и отдушници.

В някои случаи при ремонт на покрив се измазват комините (вътрешно и външно), поставят се шапки, защитаващи от проникване на влага. Последната, но не по важност операция включва инсталирането на водосточна система. Тя, както и обшивката на комините, се числи към тенекеджийските операции.

Улуците и водосточните тръби се инсталират при спазване на изискването за наклон, така че водата да не се задържа в дренажната система и да протича под стрехите на сградата. Улуците могат да бъдат два типа: безшевни и свързани чрез запояване. След като всички операции бъдат изпълнени, добрите фирми дават на клиента гаранция за качеството на ремонта. Срокът на гаранцията варира в зависимост от използваните материали.

Източник: https://realperfect-bg.com/