Туризъм

Норвегия – скалата Прейкестолен

ПрейкестоленАко искате да постоите на самия край на света или пък да приседнете на ръба му, клатейки краката си във въздуха, трябва да сте готови да минете по тежък и стръмен път, за да стигнете до скалата Прейкестолен в Норвегия. Но пък си струват усилията и рискът. Има нещо мистично, тайнствено и изключително в тази скала и неслучайно с нея са свързани много северни предания и легенди.

Норвежците вярват, че на тази площадка с почти квадратна форма в стари времена са принасяни жертви, за да бъдат умилостивени жестоките северни богове, и са наказвани престъпници. Пътят към най-високата част на скалата е дълъг и изключително труден – камениста тясна пътека блуждае сред боровете и нерядко може да ви отклони непредвидено и опасно към някое от многобройните планински блата.

Малко преди върха идва най-трудното – участъкът с обли мокри и хлъзгави камъни, между които тихо шумолят планински ручейчета. Сред покритите с лишеи и мъх камъни изведнъж се появява плато с неголеми езера, в които се къпят облаци. И сякаш като последно изпитание за най-смелите в самия си край пътят става толкова тесен, че почти се движи по ръба на скалата – само за хора с железни нерви.

След изпитанието обаче идва наградата – удоволствието и опиянението от неземно красивата гледка, която се открива само пред очите на смелчаците. Там, горе, облаците са толкова ниско, че може да докоснеш с ръка. На тясната квадратна платформа с размери 25 на 25 метра няма нито предпазни ограждения, нито означения за безопасност. Скалата, която е надвиснала над фиорда, сякаш ви приканва да се приближите до края й и да се полюбувате на спиращата дъха гледка, която се разкрива от висините. И повечето го правят.