Туризъм

Минералната баня Мишкатаполца

Минералната баня МишкатаполцаИ Унгария като България от стари времена е известна със своите термални води. Там има повече от 1300 минерални извора, около които са построени редица спа центрове, басейни и балнеолечебници. Няма спор, че между всички тях най-известна, може би заради странното си местонахождение, е минералната баня Мишкатаполца.

Освен с изключително полезните свойства на водата, тя е добила световна популярност и заради това, че е разположена в скала. Няма друго място на Стария континент, където цял басейнов комлекс с топли минерални източници – температурата на водата достига до 32 градуса – и лечебен свеж въздух да се намират във вътрешностите на една пещера. Историята разказва – и сигурно е вярно, защото Унгария е била част от Великата римски империя, – че като повечето такива лечебни места и това е било любимо на римските императори и след тежки битки те са идвали да лекуват стари болежки и нови рани, и на заможни патриции, които пък идвали не само за да закрепят здравето си, но и да се повеселят.

Много вода е изтекла оттогава досега, както казват старите хора, при това минерална, но това място продължава да бъде любимо и да привлича хиляди туристи – и има защо. На няколко места от стените на пещерата бият мощни минерални струи – някой сеща ли се за по-добър масаж? За любителите на високите температури има няколко басейна с различна температура, различни видове бани, сауни. А за тези, които са добри плувци, плуването по водните лабиринти на пещерата е изживяване без аналог.

И не само това – цялостното усещане, което ви дава това наистина неповторимо място, не може да получите никъде другаде – един много странен микс от усещане за стари времена и романтика, което носят красивите карстови зали на пещерата, съчетано с усещането за обновление след възстановяващите лечебни процедури.