Обзавеждане

Основни принципи на интериорния дизайн

интериорен дизайнКогато се знаят основните принципи на проектиране, всяко пространство може да се превърне в шедьовър.

Знаете какво е чувството, когато видите една перфектно проектирана стая. Можете да усетите чувство на сплотеност, на цялостност. Усеща се взаимодействието на мебелите, и това чувство изпълва с добри емоции. Можете да постигнете този ефект в собствения си дом с малко познания за основните принципи на проектирането.

С малко практически познания и усет за експериментиране, вие сте на път да създадете вашият красив дом.

В проектирането баланса създава чувство за равновесие, той не се създава само чрез форма, но и чрез цвят, модел, както и текстура. Има три различни вида баланс: симетричен, асиметричен и радиален.

Симетричния пространствен баланс се постига с традиционни или формални елементи равномерно разпределени на две страни, които се отразяват взаимно. Така например два стола от двете страни на масичка за кафе, това може да се нарече симетричен баланс. Той се постига лесно, като дизайн елементите се повтарят от всяка страна, но ако не се внимава, този баланс може да се превърне в монотонен и скучен.

При асиметричния или неформален баланс визуалните линии, цветове, форми и текстури са балансирани без точно дублиране. Този тип е по-сложен и по-интересен. Например един диван може да бъде балансиран чрез поставянето на два фотьойла от другата страна.

Радиалният баланс се постига, когато е налице централна фокусна точка с другите елементи от или около нея. Точен пример за този тип е кръгла маса за хранене със наредените около нея столове. Има много повторение на форма, цвят и текстура.

Както и в музиката, ритъмът в дизайна се характеризира със създаване на модели на повторение и контраст, за да се създаде визуален интерес. Може да постигнете това с помощта на един и същи цвят и форма в различни интервали от време. Неговата цел е да движи очите ви из цялата стая. Например можете да създадете ритъм с повторението на един цвят в рамката на картина, възглавничка върху мебел и по килима. Тези повторения движат очите ви из помещението и създават интерес.

Друг основен принцип на интериорния дизайн е хармонията. Тя се създава, когато всички елементи на помещението си взаимодействат за създаването на единно послание. Точно както ритъмът може да създаде вълнение, хармонията създава усещане за спокойствие. Например използвайки един цвят върху различни форми, размери и вид, може да получите хармония.

Архитектурно, пространствата често имат точки на интерес, като камина или прозорец с красива гледка. Може да акцентирате върху фокусната точка и като организирате мебели около нея. Ако в стаята няма вградена фокусна точка може да направите такава чрез групиране на мебели или с нестандартни елементи.

С тази информация вече ще ви бъде по-лесно да устроите дома си, така че когато го погледнете да усещате колко е красив и уютен.