Бизнес

Останете позитивни дори да сте обградени от негативизъм

бъди позитивенУмението на човек да остане позитивен когато е изправен пред трудна ситуация е от изключително важно значение и си струва всяка загубена секунда в опити за овладяването му. Умението да останете позитивни се усвоява още по-трудно когато сте обградени от хора, които са настроени негативно и песимистично. Какво общо има това с бизнеса? Всеки предприемач постоянно се среща с проблеми и трудности по пътя на успеха. Дори когато се намирате в ужасна ситуация и ви е трудно да видите “светлина в тунела”, дори тогава се опитайте да погледнете от не толкова черната страна и да намерите нещо положително.

Засилете самоувереността си

Най-важното е да бъдете позитивни в мислите си. Напълно нормално е да имате съмнения относно някой неща. Обаче не трябва да забравяте, че щом сте започнали нещо, то вие ще го завършите и ще постигнете целите си. Поставените от вас цели трябва да ви мотивират и ви вдъхват самоувереност по пътя към успеха.

Бъдете готови за нови контакти постоянно

Когато контактувате със злонамерен бизнесмен се опитайте да не му отвръщате със същото. Ако му отвърнете със същото, ще предизвикате защитен рефлекс от него и така контактът между вас ще стане невъзможен. Ако сте позитивни и се държите добре, може да предразположите този злонамерен човек да промени отношението си спрямо вас в името на един добър бизнес контакт.

Убивайте негативизма всеки ден

Много хора използват негативните чувства като защитен механизъм. Всекидневните проблеми са основният подбудител за тези чувства. Вие, като предприемач, трябва да се справяте постоянно, както със своите проблеми, така и с проблеми на хората, с които работите пряко засягащи вас. Бъдете винаги усмихнати и добре настроени – така вие “заразявате околните с усмивка”, а усмивката убива проблемите.

Не си правете прибързани заключения

Всеки човек е склонен да приема негативизъм понякога, особено когато нещо лошо се случва с него в личен или професионален план. Важното е да не прибързва със заключенията, а да изчака известно време докато се успокои и тогава обмисли и оцени вече назад във времето дадена ситуация.

Проявявайте разбиране

Понякога когато работата е много “напечена”, дори някои от най-близките ви хора може да се изпуснат и да кажат някоя по-остра дума. Те обаче нямат за цел да ви обидят или наранят. Тази тяхна реакция идва от прекомерната им обвързаност и отдаденост на работата. В този случай вие трябва да гледате на тези думи като на градивна критика, защото в тях няма злонамерен тон.

Помощ от професионалист

Понякога предприемачите стигат до момента, когато нещо в сферата на работа не им е ясно, или поне не напълно ясно. В такива случай е препоръчително да се потърси помощ от специалист в дадена област, за да се спестят време, усилия, а много вероятно и пари. Все пак не може един човек да разбира от всичко, нали?

Обградете се с позитивни хора

Още при стартирането на каквато и да е дейност, опитайте се да обградите себе си с позитивни хора. Тези хора ще имат много по-голямо желание за работа, а и несъмнено работата с тях е по-приятна.

Всичко зависи от самите вас

Запомнете, в края на деня вие решавате как да се чувствате. Не позволявайте на околните хора да имат по-голямо влияние върху вас отколкото самите вие.
Да бъдеш предприемач означава наистина да си отдаден на работата си, но в никакъв случай не означава, че трябва да правиш всичко сам.