Авто-Мото

Пазете децата на пътя!

Пазете децата на пътя!С настъпването на новата учебна година трябва да обърнем внимание и на една от най-уязвимите групи на пътя – децата.

Ако децата са по-малки, е добре да ги придружаваме по пътя до училище, особено ако той е свързан с пресичане на опасни и оживени улици. Но ако детето е достатъчно голямо, за да изминава само пътя до училище, е важно да му покажем предварително най-безопасния път, по който да минава всеки ден.

Няколко съвета за всички родители:
1. Купете на детето раничка или дрехи със светлоотразителни елементи. Те ще го направят по-видимо за шофьорите.
2.  Научете детето да спира преди да пресече дори най-малката улица и да се оглежда във всички посоки. А когато види приближаваща се кола, да я изчака колкото и далече да е тя и след това да премине на отсрещната страна.
3. Ако пресича на светофар, винаги да изчаква 2 секунди, след като светофарът е светнал зелено и едва тогава да пресече.
3.  Научете детето да не пресича тичешком улиците и да се огледа още веднъж преди да пресече на зелено.

Съвети за всички водачи на превозни средства:
1. Спирането на пешеходна пътека е задължително! За децата тя се равнява на абсолютно предимство.
2. Когато се движите покрай колона паркирани автомобили, намалете скоростта и се огледайте, защото в последния момент пред вас може да изскочи дете.
3. Бъдете готови да спрете бързо, ако забележите разговарящи деца в близост до улицата.
4. Ако има дете  в автомобила ви, не забравяйте да се погрижите за неговата безопасност. За най-сигурно се смята мястото на задната седалка по диагонал на шофьора.  Не забравяйте и за задължителното за всички деца до 12г. – детско столче.
5. Дете до 13 годишна възраст не бива да се поставя срещу седалка с въздушна възглавница, за да не пострада от силата на отварянето й в случай на инцидент.

Сред най-застрашени на пътя са децата между 7 и 14г.. За последните 12 месеца на пътя са пострадали 244 деца. Нека да бъдем по-внимателни на пътя и да не позволяваме и други деца да станат част от тази статистика.