Полезни храни

Полезните свойства на плода мангостин

ползи от мангостинПлодът има три основни части: пурпурно-червената кора; бялата ядивна вътрешност, която се разделя на парчета по подобие на портокала, и семената във вътрешността. Семената са изключително горчиви на вкус и са негодни за консумация, докато вътрешността има мек аромат и е сладка на вкус. Външната обвивка или кората на плода Мангостин (наречена перикарп) е доста твърда, но все пак може да се отваря лесно.

Ползите за здравето на плода Мангостин

Мангостинът много дълго е бил част от традиционната медицина на различни азиатски страни. Донесен чак от другия край на света, за да го опита кралица Виктория. Ползите за здравето на мангостина са известни още от 18-ти век и е доказано, че тези ползи не са просто митични. Плодът е склад на основни хранителни вещества, които са необходими за нормалния растеж, развитие и здраве. Различните части на плода и растението се използват при лечението на различни заболявания и разстройства. Ето някои от ползите на мангостина.

Антиоксидант

Научни изследвания показват, че мангостинът съдържа клас естествено срещащи се полифенолни съединения, известни като ксантони. В този плод се съдържат два вида ксантони – алфа мангостин и гама мангостин. Ксантоните и техните производни доказано притежават няколко предимства, включително противовъзпалителен ефект. Ксантоните са ефективно средство за защита срещу различни сърдечно-съдови заболявания. Тези антиоксиданти имат лечебни свойства, които лекуват клетки, повредени от свободните радикали, забавят стареенето и предпазват от дегенеративни болести и физическо и психическо влошаване.

Витамин C

Мангостинът е богат на витамин С и съдържа около 12% от препоръчителната дневна доза за 100 гр. В качеството си на мощен водоразтворим антиоксидант, витамин С осигурява устойчивост срещу грип и пречиства от вредни свободни радикали и свободни агенти. Следователно консумацията на плодове, богати на витамин С е от жизненоважно значение за развитието на резистентност срещу болести. Фолиевата киселина играе важна роля в развитието на плода при бременност и развитието на нови клетки в организма. Този конкретен витамин е от жизненоважно значение по време на бременност.

Кръвен поток

Мангостинът помага за производството на червени кръвни клетки и предпазва от анемия. Той подобрява притока на кръв, причинявайки разширяване на кръвоносните съдове, което помага за защитата ни срещу определени болести като атеросклероза, висок холестерол, сърдечна конгестия и силни болки в гърдите.

Увеличавайки количеството на притока на кръв към окото, витамин С в мангостина е ефективен срещу катаракта. Твърди се, че 1000 мг витамин С на ден е ефективната доза за контролиране на катаракта и подобряване на зрението.

Намалява холестерола

Диета, богата на мангостин е полезна за намаляване нивото на холестерола в човешкото тяло. Той също така помага за контролиране нивото на триглицеридите, които се грижат за правилното функциониране на човешкото сърце.

Туберкулоза

Плодът мангостин има силни антибактериални и противогъбични свойства, освен че е много ефективен при засилване на слаба имунна система. Неговото инхибиторно действие срещу вредни бактерии е ефективно при пациенти, страдащи от туберкулоза.

Рак

Антиоксидантите, които се съдържат в мангостина помагат за предотвратяване на рак и други сърдечно-съдови заболявания. Той е мощен и ефективен антиоксидант, който предпазва тялото ни от свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес, или „клетъчна ръжда“, която може да доведе до множество сериозни заболявания.

Кръвно налягане

Мангостинът също така съдържа високи количества минерали като калий, мед, манган и магнезий. Калият осигурява защита срещу удари и коронарни сърдечни заболявания, тъй като той е важен компонент на клетъчните и телесни течности и контролира пулса и кръвното налягане.

Противовъзпалително действие

Мангостинът има противовъзпалителни свойства, което е много полезно за хората, страдащи от ишиас, който не може да бъде контролиран от медикаментозно лечение. Консумирането на мангостин два до три пъти на ден помага за облекчаване на болката чрез анти-възпалителните и COX-2 инхибиторни ефекти.

Болестта на Алцхаймер

Мангостинът е много ефективен при лечение на болестта на Алцхаймер. Това заболяване е придружено от симптоми като объркване, недоумение и затруднения при запомняне на определени неща.

Не само плодът мангостин, но и неговата кора и други негови части също имат много ползи за здравето.

Докато кората на мангостин на прах се използва при лечение на дизентерия, то кората под формата на паста може да се използва за лечение на екзема и други кожни заболявания.

Отварата от кората на мангостин може да се използва за лечение на диария, докато отварата от корените му се използва за регулиране на менструацията.
Отвара от листата и кората на мангостин е полезна за понижаването на температурата на тялото, а също и за лечение на млечница и проблеми на пикочните пътища.

Ползите на мангостин за кожата

Акне

Мангостинът има естествени антибактериални свойства и съдържа антимикробни съединения, които са много ефективни при лечение на общи кожни проблеми. Акне, кожни дефекти, мазна и суха кожа могат да бъдат излекувани чрез консумацията на мангостан.

Възстановява клетките

Ксантонните съединения в ципата на този плод са най-многобройни в сравнение с всички други плодове. Те могат да лекуват кожни заболявания, да възстановяват увредените клетки в тялото и да ги предпазват.

Телесно тегло

Приемът на мангостин е широко употребяван ортодоксален метод за намаляване на теглото. Мангостинът помага за предотвратяване наддаването на тегло, чрез изгаряне на мазнините. Ксантоните, съдържащи се в кората му подпомагат отслабването.

Заболяване на венците

Мангостинът действа като оръжие за борба срещу заболяването на венците, известно като периодонтит. Гелът от мангостин помага за лекуването на проблемни венци.

Менструация

Мангостинът може да бъде полезен за намаляване на предменструалните симптоми като световъртеж, промени в настроението, хипертония и т.н. В Малайзия се консумира отвара от корена на мангостин с цел регулиране на менструацията.

Стомашни разстройства

Във Филипините мангостинът се отглежда много. Местните използват листата и корите му за лечение на диария, дизентерия, млечница и проблеми с пикочните пътища.

Против стареене

Стареенето се причинява от окисляването. Мангостинът е пълен с антиоксиданти като катехин (антиоксидант, съдържащ се в зеления чай). Това помага в борбата срещу свободните радикали. Следователно, започнете да консумирате мангостин, за да изглеждате винаги по-млади.

Увеличава енергията

Този плод може да ви помогне да се почувствате освежени и пълни с енергия през целия ден. Неговите хранителни вещества ще ви помогнат да имате по-свеж и младежки вид. Той осигурява тласък на енергия.

Вирусни инфекции

Ксантоните, които се съдържат в мангостина, имат естествената способност да атакуват гъбични и вирусни инфекции. Те дори помогат за предотвратяване на атаката на някои канцерогени върху вашата кожа.

Някои важни съвети

  • Сокът от кората на мангостин може да направи кожата ви по-плътна.
  • Бременните жени трябва да избягват консумацията му, тъй като той може да бъде вреден за плода.
  • Измийте плода мангостин обилно под течаща вода и го избършете с мека кърпа, за да го почистите.
  • Мангостинът е наличен пресен през летните месеци.
  • Нараняването на плода може да направи целия плод горчив и негоден за консумация.
  • Винаги купувайте пресни плодове, чиято тежест се усеща и имат светло лилав цвят на обвивката. Суха и петниста обвивка са индикации, че плодът е стар.
    Зрелите плодове трябва да се поставят на хладно и сухо място. Те може да се съхраняват дори в хладилник.
  • По-продължителното излагане на топло може да доведе до изсушаване и втвърдяване на обвивката на плода.

Хранителна стойност на мангостина:

Плодът мангостин е полезен поради високата си хранителна стойност. Освен че има приятен вкус, той е богат източник на фибри и въглехидрати. Той също има високо съдържание на витамин А и витамин С, както и желязо, калций и калий. Този плод е умерен източник на витамини Б-комплекс като тиамин, ниацин и фолати. Тези витамини действат като ко-фактори, които помагат на тялото да метаболизира въглехидратите, протеините и мазнините. Най-важното е, че плодът мангостин е чудесен източник на ксантони. Една чаша консервиран мангостин съдържа 143 калории.