Полезни храни

Черна боровинка – всичко, което трябва да знаем

Черна боровинкаПилотите през Втората световна война забелязали подобряване на тяхното нощно зрение след консумацията на конфитюр от черни боровинки. В следствие от тяхното наблюдение, изследователите открили полезните качества на този плод върху определени проблеми със зрението.

Какво е черна боровинка?

Черната боровинка (Vaccinium myrtillus) е многогодишен храст, който расте в горите и планинските зони на Северна Европа, в Западна Азия и планинските райони на Северна Америка. Тези малки плодчета (носещи същото име като храста),  характеризиращи се с тъмносин цвят, месеста консистенция и кисел вкус, са консумирани от праисторически времена.

Тяхната терапевтична употреба е открита още през Античността, още тогава е била препоръчвана от гръцкия лечител Диоскорид срещу диария, хемороиди, уринарни инфекции и скорбут. Черната боровинка съдържа специфични танини и е богата на антоцианоциди, флавоиди и пигменти, които дават на плода наситеният й цвят. При висока концентрация пигментните вещества се използва като оцветител в хранително-вкусовата промишленост и фармацевтиката.

Действието им в организма

Голяма част от медицинските качества на черната боровинка идват от антоцианоцидите и флавоидите, които съдържа. Те са мощни антиоксиданти и помагат в борбата срещу клетъчната деградация причинена от свободните радикали.

Основни дейстивия

Екстрактът от черна боровинка помага за увеличаване на чувствителността на ретината към светлината и по-лесното адаптиране в тъмнината, като същевременно подпомага и регенеративните й способности. Поради това тя е широко използвана при лекуването на нощната слепота, както и проблеми със зрението, причинени от ярката дневна светлина.

Благодарение способността й да подсилва малките кръвоносни съдове (капилярите), черната боровинка улеснява притока на кръв към окото и повишава кръвоснабдяването му. Също така тя може да играе важна роля в предпазването от дегенеративни болести на ретината. При пациенти, лекувани в продължение на 4 седмици с екстракт от черна боровинка, учените наблюдавали намаление на очната хеморагия, особено в случаите на диабетна ретинопатия.

Черната боровинка се включва в лечението на загубата на периферното зрение при хората в напреднала възраст – при дегенерация на макулата, която с времето може да засегне цялата централна част на ретината, също така при катаракта придобита от непрозрачност на лещата. Изследване проведено върху 50 пациенти в напреднала възраст показва, че екстрактът от черна боровинка (комбиниран с витамин Е) спира развитието на дегенерацията при половината от участниците в изследването.

Друго полезно качество на черната боровинка е способността й да задържа колаген (протеинът, който свързва тъканите), поради което се използва в борбата срещу глаукомата, болест причинена от силно вътреочно налягане.

Други положителни ефекти

Екстрактът от черна боровинка подобрява циркулацията на кръвния поток благодарение на високото съдържание антоцианоциди. Това облекчава проблемите свързани с лошото кръвоснабдяване на крайниците. Поради това си действия екстрактът от черна боровинка е препоръчван при проблеми свързани с разширени вени, възпаления и хемороиди. Неговото благотворно действие върху капилярните съдове трябва да се вземе предвид и от хората, които са склонни да получават синини дори  при лек удар или натиск.

Разнообразното съдържание на микроелементи и минерали провокират учените да  изследват и откриват все повече терапевтични характеристики на черната боровинка. Едно скорошно изследване показа, че дълготрайната употреба на екстракт от черна боровинка значително подобрява късогледството. За съжаление обаче все още механизмът, по който това става, не е напълно разбран от учените.

В едно друго изследване изследователите откриват, че действието на черната боровинка може да бъде полезна за жени, страдащи от болезнени менструални крампи. Благодарение на антоцианоцидното си съдържание черната боровинка има способността да отпуска мускулите, което облекчава болезнените симптоми.

Как да го приемаме?

Дозировка. Ако сте решили да си набавите черна боровинка под формата на екстракт приемайте оказаните количества от производителя. Ако няма такива или не можете да ги откриете, приемайте между 150 и 200 гр. дневно, разделени на 2 или 3 приема. Ако разполагате с недозиран екстракт, приемайте между 1 и 2  лъжички за кафе веднъж или два пъти дневно. Това са препоръчителни минимални дози. Ако имате желание да приемате по-високи дози, се консултирайте в вашия лекар

Съвети за употреба.

Препоръчително е екстрактът от черна боровинка да се взима по време или между храненията. Не са познати взаимодействия с други добавки или лекарства.

Възможни странички ефекти

При посочените дози не се очакват никакви странични ефекти дори и при продължителна употреба.

Как да изберем?

Преди да закупите хранителна добавка с екстракт от черна боровинка обърнете внимание на количеството антоцианоциди в нея, ако процентното им съдържание е под 30% се смята, че то е ниско и за това приеманите дозите от екстракта трябва да бъдат по-големи.

Знаете ли, че?

Екстрактът от черна боровинка съдържа между 100 и 250 пъти повече антоцианоциди от пресните плодове.

Традиционна употреба

Чаят от черна боровинка е традиционен лек срещи диарията. За да го приготвим, трябва да прибавим между 1 и 2 супени лъжици пресни плодове към 250 мл. вряща вода и да ги оставим така за около 10 мин. Може да приемате до 3 чаши чай на ден. Чаят може да се използва и за облекчаване на възпален и болно гърло.