Обзавеждане

Проектиране на мебели по индивидуални поръчки – информация, която ще ви бъде полезна

Проектиране на мебели по индивидуални поръчкиСтандартните готови мебелни продукти, представени на мебелния пазар в най-широк диапазон, не отговарят на очакванията на всички купувачи по различни причини. Много от хората дори не знаят как и къде да купят подходящо обзавеждане за своите нужди. В същото време броят на фирмите, предлагащи проектиране на мебели по индивидуални поръчки се увеличава. Поръчковата мебел, проектирана специално за клиента е избор, от който ще се възползват все повече новодомци в бъдеще.

Кога индивидуалният проект е перфектен вариант?

Някои купувачи мечтаят за стилен интериор и искат да имат уникални мебели, които съчетават естетика, практичност, комфорт при използване и издръжливост. Собствениците на малки по размер апартаменти и жилища с нестандартни оформления се нуждаят от мебелировка, която да им позволи да използват площта на помещенията си възможно най-ефективно.

Решението на проблема и в двата случая е производството и преди това проектиране на мебели по поръчка, каквито услуги се предлагат от индивидуални предприемачи, малки фирми и средни по големина мебелни фабрики. Сред предимствата на решението трябва да се отбележи възможността за самостоятелен избор на посока на стила, материалите за производство и размерите на продуктите, функционалност, конфигурация, цвят, аксесоари и т.н.

На кого да възложим задачата

Изобилието от оферти често причинява проблеми с избора на изпълнител, така че преди да направите избор, трябва да знаете повече за производителите на поръчкова мебел. Изборът ви се простира основно между: самостоятелно работещи майстори, малки предприятия, средни по големина мебелни компании и утвърдени производители – популярни марки.

В случай че се касае не просто за поръчкова изработка, а за проектиране на уникални мебели, каквито другите компании не предлагат, е разумно да се насочите не към обикновен майстор, превърнал гаража си в работилница, а към специализирана фирма. Предимство имат компаниите, изготвящи проекти по стриктните указания на клиента, но и съобразно възможностите на съответното пространство.

Най-добрият вариант е да се заложи на производител, който не използва външни подизпълнители за изготвяне на отделните детайли на корпусната мебел. Фирмите, изпълняващи сами пълния цикъл от дейности, са идеалният вариант, защото пестят както време, така и пари. Същевременно те ще ви предоставят няколко варианта на проекта (в най-добрия случай в 3D Формат) и ще преминат към изпълнение на задачата чак след вашето одобрение.

Преди да изберете даден производител, трябва да обърнете внимание на следните фактори:

  • наличие на модерно оборудване;
  • квалификация на изпълнителите – възможност за проектиране на индивидуални дизайни;
  • качество на материалите за производство и аксесоари;
  • предложени условия за изпълнение на поръчката;
  • монтаж на мебелите на място.

В малките компании, които се занимават с производство на корпусна мебел по поръчка, майсторите често изпълняват работата на конструктор, дизайнер, резач и монтажник. Трябва да се обърне внимание не на броя на специалистите, а на нивото на тяхната квалификация и на способността им да намират креативни решения.

Мебелите, произведени от специалисти от малкия бизнес, могат да бъдат в пъти по-добри и по-функционални от фалшификатите на неквалифицирани работници в мебелните заводи. А вие със сигурност не искате фалшификат на масово предлагани гардероби, кухни, портманта, секции и т.н. Вие искате уникално обзавеждане, затова е задължително да намерите изпълнител, предлагащ не само производство, но и проектиране на мебели специално за вас.