Авто-Мото

Съвети преди да се впуснете в покупка на кола

покупка на колаПокупката на кола е вълнуващо преживяване за всеки. Според статистиката, това е инвестиция, която човек прави средно 10 пъти в живота си.

Пазарът изобилства от изкушаващи автомобилни предложения, но е важно да знаем, как да направим най-добрият избор и да не останем с излъгани надежди.

Ето и няколко ценни съвети преди да се впуснете в покупка на автомобил:

1. Проучване

Ако вече сте взели решение, че имате нужда от нов автомобил и бюджетът ви го позволява, е време да предприемете първата важна стъпка –проучване на пазара. Най-ценната информация винаги е тази, която сте получили от първа ръка и затова ви препоръчваме първата консултация да бъде с вашите близки, роднини, приятели и колеги. Ако някой от тях има автомобил, който ви допада, можете да го помолите за един тест-драйв и да го разпитате за всички слаби и силни страни, които трябва да вземете под внимание.

Ние също ви предлагаме да улесним избора ви с няколко предложения за автомобили, които са
много желани от дамската аудитория.

2. Направете си shortlist

Хубаво би било да ограничите избора си до 2-3 модела и да сравните характеристиките им. Освен техническите характеристики, добавете на везната и консумативи, части и най-важното разхода за гориво. Всички тези фактори са съществени при избора на кола, поради факта, че поглъщат сериозна част от месечния ви бюджет.

В случай, че сте загрижени за околната среда и ви интересуват автомобили, които изхвърлят по-малко вредни газове в атмосферата можете да сравните и получите повече информация за тях.

3. Тест драйв

Тест драйвът винаги е добра идея, защото лесно и бързо можете да оцените комфорта на автомобила и сложността на паркирането

Можете да прецените:

  • багажника – до колко би събрал покупките ви и багажът за почивка
  • седалките – до колко са удобни за семейството/децата и т.н
  • аудио системата – как звучи и можете ли да включите към нея вашия iPod

4. Финансиране на покупката

Има много начини, чрез които можете да финансирате покупката си- кеш/банков кредит, автолизинг
и др. Ако сте решили да направите покупката на кредит, направете проучване с условията (период,погасителни вноски,лихви и т.н), преди да вземете решение.

5. Договаряне

Цените на автомобилите могат да бъдат договаряни, затова проверете внимателно какво включва офертата на даден дилър и какви екстри ви се предлагат за обявената цена. Някои предлагат безплатен климатик/кожени седалки или дори екскурзия. Офертите са много разнообразни, но си направете добре сметка, коя е най-удачната за вас. Разбира се, можете да направите и личен пазарлък с продавача и да се опитате да свалите максимално от цената на автомобила. Ако достигнете желаната от вас цена, не се колебайте да оставите капаро и да подпишете документ,
за да ви запазят колата.

6. За екстрите…

Преценете добре за какво ще ви трябва автомобила. Ако е предимно за градска среда, не са ви необходими екстри като лети джанти и тъмни стъкла, нито специално тунинговане. Но ако искате колата ви да има подчертано спортен стил, ще трябва да се простите с още една солидна сума за необходимото оборудване.