Обзавеждане

Съвременната спалня – избор на легло

избор на леглоСпалнята е тази част от домашния интериор, при избора на която подхождаме особено внимателно. И това не е случайно: човекът прекарва в леглото около една трета от своя живот, а значи, тя трябва да бъде толкова удобна като дрехите или обувките. Затова, подбирайки мебелите за спалнята, си струва да да изгубите време за изучаването на цялото многообразие от предложения, обръщайки особено внимание на новото. Благодарение на съвременните материали и технологии накрая ни е достъпен истинския комфорт.

Най-важната съставна част

Благодарение на иновационните технологии материалите, от които е произведено леглото на днешния ден, съответстват на най-високите екологични стандарти, а неговата конструкция е обмислена много точно. Така гъвкавата и еластична стоманена мрежеста основа, опъната с голяма сила, може да има над 20 хиляди опорни точки, осигурявайки правилната позиция на гръбначния стълб и ненадминато равнище на комфорта при всяко положение на тялото. Именно основата е това, на което трябва да се обърне внимание първо при избора на легло: от него зависи не само пълноценния сън, но и здравето на опорно-двигателния апарат. Ако става дума за матраците, то за най-екологични се смятат пружинните конструкции с кокосово влакно, латекс и пенополиуретан – те са достатъчно твърди и дълго съхраняват първоначалната си форма. В числото на удачните предложения е латексът, гъвкав еластичен материал с яйчеста структура, която способства за добрата циркулация на въздуха.

Регулируемостта е още една немаловажна характеристика на спалното място. Качествените модели имат няколко фиксирани положения на основата, трансформиращи се ръчно, автоматично или с помощта на електричество. Такъв предмет от обстановката през нощта може да служи като ложе за сън, а през деня да се превръща в кресло, в което е удобно да се чете, плете или гледа телевизор. В числото на последните дизайнерски иновации са кръглите кревати, възглавието на които може да се обръща на всяка страна.За тези, които предпочитат да спят с главата на изток, сега съвършено не е задължително да преместват леглото – достатъчно е да натиснат копчето или да се възползват от дистанционното.

Дизайн: Има място за всеки стил

Мода за спални от някакъв определен стил днес не съществува: от безкрайното разнообразие модели на спални всеки избира това, което му е по сърце. При това съвременните дизайнерски решения са често добре забравено старо, въплътено в нови цветове и материали.

Както винаги е популярна класиката. В просторните апартаменти и къщи прекрасно изглеждат широките кревати често с високи балдахини. Те не само създават уют, но и защитават от светлината. В обработката на класическите модели днес са популярни дърворезбата, инкрустациите с различни породи дърво, лакирането, а също меките тапицерии, в това число и кожените.

За стила хай тек са актуални ясните форми, минимум украшения и широки паравани. Подобни модели правят от естествено дърво и цветна пластмаса. Най-ефектните варианти на спални са задължени за своя впечатляващ вид на необичайните цветове и съчетания на материалите – например, черен фурнир венге и ярко червена кожа или оцветена мъхеста кожа в качеството на гарнитура за предната облегалка.

Стилът модерн както винаги е разнообразен и причудлив. Тук са възможни не само дърворезбата или необикновените форми от пластмаса, но и художественото коване – изкуство днес преживяващо второто си раждане. Металните облегалки се украсяват както с традиционна геометрична украса, така и с пищен растителен орнамент и даже сюжетни сцени.

И накрая многоликата етника: моделите в този стил позволяват на собствениците им да се окажат в най-далечните ъгълчета на Земята,без да стават от леглото. Качеството на работата на мебелните майстори днес е достатъчно високо, затова може да не се съмняваме в дълготрайността на леглото с плетени табли от ротанг, бананови листа или стъбла воден хиацинт, с вграждания от кожи или червено дърво, а също така с различни рисунки, керамични елементи и дърворезба. Единственото, което трябва да помните – естествените материали изискват грижливо отношение и са чувствителни към температурния режим и влажността.