Обзавеждане

Ориенталски тип спалня

Ориенталски тип спалняСтилът на ориента с ярките си цветове и богати орнаменти карат спалнята да заблести в цялото си величие и красота. Багрите, в които е издържан този стил на обзавеждане са кралските червено и златно.

Характерните за Изтока материални и декоративни елементи са основните елементи в интериора. Подходящо е бамбукът да е използван за изработването на част от мебелите, облицовката на стените, покритието на пода или дори самото легло. Традиционно той се използва и за направата на капаците на прозорците или за щорите.

Килимите за пода често са изплетени от конопени влакна, като по този начин те прекрасно се съчетават с плетените от бамбук мебели.

Пищната декорация на спалното бельо и завивките на леглото за типични за оринеталския стил. Материята, която се използва е известната в Изтока коприна, като много често тя се комбинира и с други текстилни материи като лен и памук.

Претъпкването на стаята с предмети и мебели не е в стила на Ориента, затова се избягват прекалено многото шкафчета и масички в спалнята, като дори и броят на възглавниците на леглото се редуцира до необходимата численост.

Цветовете са тези, които придават уют и топлина, затова именно се използват дълбоко червено и плътно златистото. Колкото по-наситена е атмосферата с тях, толкова по-мека и приветлива е средата.

Паната по стените, избродирани от коприна, дамските ветрила и картините с азиатска тематика придават завършен вид на оформлението на спалнята. Декорацията може също така да включва и порцеланови статуетки или съдове, предмети, изработени от бамбук или копринени воали.