За дома

Слънцезащитно фолио за прозорци – лесен и евтин начин да регулирате температурата в помещенията през лятото

Слънцезащитно фолио за прозорци – лесен и евтин начин да регулирате температурата в помещенията през лятото

Лятото е любимият сезон на всеки, който живее в страна с умерен климат. Трябва обаче да отчетем факта, че силното слънце може да причини доста сериозен дискомфорт за хората, които живеят или работят в помещения, огрявани продължително от слънчевите лъчи. Те имат няколко опции за слънцезащита: плътни завеси, щори или слънцезащитно фолио за прозорци. Нека разгледаме защо фолиото е чудесен вариант.

Защо през лятото трябва да се защитим от слънцето?

Продължителното слънцегреене през летния сезон води до прекомерно повишаване на температурите в помещенията. Палещите лъчи на слънцето започват да пробиват прозорците рано сутрин, топлината не ви позволява да спите, а климатикът консумира повече електричество от необходимото.

Друг неприятен фактор е избеляването на тъканите, в случай че прозорците са засенчени със щори или завеси. Яркото слънце оказва неблагоприятно въздействие и върху други елементи на интериора – подови настилки, мебели, тапети, картини и др. Понякога ярката светлина пречи на гледането на телевизия.

Всички тези неприятности могат да се избегнат по един супер лесен и финансово достъпен начин – със затъмняващо фолио, което да ограничи проникването на силна слънчева светлина. Такива фолиа се поставят фабрично още на етап изработка на стъклопакета, но могат да се залепят и на по-късен етап – в процес на обитаване на жилището.

Видове слънцезащитни фолиа

Слънцезащитните фолиа се предлагат в оптимално разнообразие по отношение на материали, брой на слоевете и технически свойства. Различават се както по цвят, така и по предназначение – някои имат противоударни свойства, повишавайки здравината на стъклото, докато други изпълнява само декоративни функции.

Няколко са покритията, които се използват за тониране и декориране на прозорци. Сред тях са:

  • Вътрешно огледално фолио;
  • Външен огледален филм;
  • Термофолио;
  • Противоударно покритие.

Вътрешните огледални фолиа са най-лесни за използване, защото могат да се монтират от собствениците без никаква опасност дори в жилища, намиращи се на високите етажи на жилищни блокове. Те са защитени от прах и драскотини, тъй като стъклото играе ролята на преграда между фолиото и външните замърссители. Могат да се закупят изгодно от онлайн магазин Декорат.

Външното слънцезащитно фолио се монтира от външната страна на прозорци с двоен стъклопакет. На високите сгради този вид филми се поставят от професионални екипи, което може да оскъпи в известна степен цената на продукта. Цветовата гама тук варира между светъл и тъмен металик. Предимство на външните покрития е устойчивостта им на удар. Благодарение на тях вашият прозорец ще бъде защитен не само от слънчева светлина, но и от всякакви механични повреди.

Съществуват и специална гама разсейващи покрития – те са сравнително нова разработка, която се монтира от вътрешната страна на прозорците. Фолиото изпълнява едновременно няколко функции: слънцезащита, удароустойчивост, топлоизолация. За съжаление, няма да можете да инсталирате такъв филм сами, така че наемането на специалисти е просто неизбежно.

Можете да закупите и комбиниран филм, който същевременно предпазва от слънце и топлина, механични повреди и шум. Несъмнено предимството на комбинираните покрития е, че те почти винаги остава чисти – замърсяванията не могат да останат дълго върху ламинираната им повърхност.

Слънцезащитната тонировка на прозорците ще създаде приятен микроклимат в помещенията с южно изложение, дори в особено горещо време. Фолиото е абсолютно негорим продукт, отговарящ на изискванията за пожаробезопасност. То не съдържа токсични вещества в състава си и не създава риск от термична експлозия.